Jáhlový nákyp s jablky

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

130 g jáhel
500 ml mléka
1 polévková lžíce vanilkového cukru
špetka soli
5 jablek
2 polévkové lžíce másla
1-2 lžíce vanilkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce rumu
1/2 lžičky skořice
hrst rozinek
125 g tvarohu
2 žloutky
2 lžíce javorového sirupu
nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
2 bílky
30 g másla
tuk
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou a vsypeme do vroucího osoleného mléka. Za stálého míchání vaříme, dokud nejsou jáhly skoro měkké, pak přidáme cukr, zamícháme přikryjeme poklicí a necháme dojít.

  2. Jablka oloupeme, vyndáme jádřince a nakrájíme na kostičky. Na másle dusíme spolu s cukrem, citronovou šťávou, rumem, rozinkami a skořicí do poloměkka.

  3. Tvaroh, citronovou kůru, žloutky a javorový sirup umícháme dohladka. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

  4. Vychladlé jáhly a jablka smícháme s tvarohem a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Směs vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme na 180°C přibližně 45 min, pak poklademe slabými plátky másla a dopečeme dozlatova. Trochu másla steče na boky pekáčku, ale to se po vyndání z trouby krásně vsákne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!