Jáhlový nákyp s jablky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 130 g jáhel
- 500 ml mléka
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru
- špetka soli
- 5 jablek
- 2 polévkové lžíce másla
- 1-2 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce rumu
- 1/2 lžičky skořice
- hrst rozinek
- 125 g tvarohu
- 2 žloutky
- 2 lžíce javorového sirupu
- nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
- 2 bílky
- 30 g másla
- tuk
- mouka na vysypání
Postup Jáhlový nákyp s jablky
Postup přípravy receptu
-
Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou a vsypeme do vroucího osoleného mléka. Za stálého míchání vaříme, dokud nejsou jáhly skoro měkké, pak přidáme cukr, zamícháme přikryjeme poklicí a necháme dojít.
Jablka oloupeme, vyndáme jádřince a nakrájíme na kostičky. Na másle dusíme spolu s cukrem, citronovou šťávou, rumem, rozinkami a skořicí do poloměkka.
Tvaroh, citronovou kůru, žloutky a javorový sirup umícháme dohladka. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Vychladlé jáhly a jablka smícháme s tvarohem a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Směs vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme na 180°C přibližně 45 min, pak poklademe slabými plátky másla a dopečeme dozlatova. Trochu másla steče na boky pekáčku, ale to se po vyndání z trouby krásně vsákne.