Rajský protlak (passata di pomodorro)

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

pevná zralá červená rajčata
bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata omyjeme, překrojíme napůl a lžící odstraníme vodu a semínka.

  2. Všechna vložíme do hrnce, podlijeme max. 50 ml vody a za občasného míchání v nezakrytém hrnci rozvaříme.

  3. Pak je vystřeme na sítu - koupila jsem si pasírovač, ale poprvé jsem rozvařená rajčata rozmixovala a vystřela na sítu - v protlaku mi nezůstaly téměř žádné zbytky rajčatových slupek.

  4. Vrátíme zpět na vařič a mírným varem odpaříme na požadovanout hustotu.

  5. Pak protlak nalijeme do malých vysterilizovaných skleniček. Na dno dáme pár lístků bazalky, zalijeme protlakem až téměř pod vrch, můžeme přidat znovu bazalku.

  6. Sklenice s protlakem dobře uzavřeme, uložíme na utěrku do většího hrnce a zalité vodou do 3/4 sterilujeme 30 minut od doby počátku varu. Ukládáme v chladnu a temnu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!