Rajský protlak (passata di pomodorro)
Recepty, ZavařeninyPostup Rajský protlak (passata di pomodorro)
Postup přípravy receptu
-
Rajčata omyjeme, překrojíme napůl a lžící odstraníme vodu a semínka.
Všechna vložíme do hrnce, podlijeme max. 50 ml vody a za občasného míchání v nezakrytém hrnci rozvaříme.
Pak je vystřeme na sítu - koupila jsem si pasírovač, ale poprvé jsem rozvařená rajčata rozmixovala a vystřela na sítu - v protlaku mi nezůstaly téměř žádné zbytky rajčatových slupek.
Vrátíme zpět na vařič a mírným varem odpaříme na požadovanout hustotu.
Pak protlak nalijeme do malých vysterilizovaných skleniček. Na dno dáme pár lístků bazalky, zalijeme protlakem až téměř pod vrch, můžeme přidat znovu bazalku.
Sklenice s protlakem dobře uzavřeme, uložíme na utěrku do většího hrnce a zalité vodou do 3/4 sterilujeme 30 minut od doby počátku varu. Ukládáme v chladnu a temnu.