Vepřová pečeně s klobásou Salsiccia
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřové kýty (špalek vcelku)
- 3 ks italské klobásky Salsiccia
- 1 velká cibule
- 4 lístky čerstvé šalvěje
- 10 dkg libové slaniny
- 1 lžička mleté červené papriky
- 5 stroužků česneku (CZ)
- sůl
- pepř
- olej
- mouka
- máslo
Postup Vepřová pečeně s klobásou Salsiccia
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu – špalek zpevníme převázáním, aby nám udržela hezký tvar i po upečení. Na 4 místech maso prošpikujeme klínky libovější slaniny. Utřeme si 5 stroužků česneku se solí a mletou paprikou. Vzniklou kaší potřeme převázaný špalek kýty a necháme v chladu uležet.
Na pánev si dáme trochu oleje a špalek masa na něm ze všech stran opečeme. Klobásky Salsiccia nakrájíme na větší špalíky cca 3 cm a zprudka opečeme na výpeku od masa společně s nahrubo nakrájenou cibulí. Opečené maso a klobásky přendáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme přikryté cca 45 minut.
Po uvedené době maso zkontrolujeme, přelijeme výpekem a pečeme na střední teplotu již odkryté cca 15 minut, aby maso dostalo hezkou barvu. Po upečení masa z něj odstraníme ovázání a nakrájíme šikmo na plátky.
Špalíky klobásky Salsiccia ještě překrojíme a tím si jejich počet znásobíme a využijeme nejen toho, že výborně chutnají, ale vypadají hezky i na řezu.
Z výpeku uděláme šťávu, kterou přecedíme přes sítko, nakrájíme do ní na velmi jemné nudličky libovou slaninu a lístky šalvěje. Lehce zaprášíme trochou hladké mouky a pro lesk přidáme oříšek másla. Servírujeme jeden nebo dva plátky masa a 4–6 koleček lahodné klobásky Salsiccia. Podáváme s rýži.