Rajská omáčka s mrkví, podávána s vařeným hovězím jazykem
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 cibule (středně velká)
- 1 plátek červené řepy
- 2 bobkový listy
- 1 hřebíček
- 1,5 litru hovězího vývaru
- 4–5 kuliček nového koření
- 5 rajčat (nebo 1 rajský protlak)
- 1 mrkev (středně velká)
- cukr (množství podle každého)
- 40 g másla
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- + špetka skořice (nebo perníkového koření)
Postup Rajská omáčka s mrkví, podávána s vařeným hovězím jazykem
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme olej, vsypeme pokrájenou cibulku a pěkně ji orestujeme. Zamícháme, přidáme hladkou mouku, kterou osmahneme, přisypeme cukr, vložíme koření a důkladně promícháme.
Zalijeme vývarem z masa, přidáme rajčata nakrájená na čtvrtky (nebo rajský protlak), na kolečka pokrájenou očištěnou mrkev, plátek oloupané červené řepy a povaříme cca 12- 15 minut.
Omáčku přecedíme do jiné nádoby, mrkev a řepu si dáme stranou. Omáčku znovu přivedeme k varu a dochutíme solí, případně cukrem, špetkou skořice nebo perníkového koření.
Mrkev a řepu můžeme vložit zpět, chceme-li mít v omáčce kousky, když ne, tak zeleninu jen propasírujeme - krásně nám omáčku dosladí i zvýrazní barvu omáčky.
Podáváme s vařeným hovězím masem (měla jsem ale jen čerstvě uvařený hovězí jazyk), knedlíkem nebo těstovinami.