Rajská omáčka s mrkví, podávána s vařeným hovězím jazykem

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 cibule (středně velká)
1 plátek červené řepy
2 bobkový listy
1 hřebíček
1,5 litru hovězího vývaru
4–5 kuliček nového koření
5 rajčat (nebo 1 rajský protlak)
1 mrkev (středně velká)
cukr (množství podle každého)
40 g másla
1 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
+ špetka skořice (nebo perníkového koření)

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme olej, vsypeme pokrájenou cibulku a pěkně ji orestujeme. Zamícháme, přidáme hladkou mouku, kterou osmahneme, přisypeme cukr, vložíme koření a důkladně promícháme.

  2. Zalijeme vývarem z masa, přidáme rajčata nakrájená na čtvrtky (nebo rajský protlak), na kolečka pokrájenou očištěnou mrkev, plátek oloupané červené řepy a povaříme cca 12- 15 minut.

  3. Omáčku přecedíme do jiné nádoby, mrkev a řepu si dáme stranou. Omáčku znovu přivedeme k varu a dochutíme solí, případně cukrem, špetkou skořice nebo perníkového koření.

  4. Mrkev a řepu můžeme vložit zpět, chceme-li mít v omáčce kousky, když ne, tak zeleninu jen propasírujeme - krásně nám omáčku dosladí i zvýrazní barvu omáčky.

  5. Podáváme s vařeným hovězím masem (měla jsem ale jen čerstvě uvařený hovězí jazyk), knedlíkem nebo těstovinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!