Pečená batátovo-dýňová krémová polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- cca 400 g batátů (odpovídá cca 2 středně velkým kusům)
- cca 400 g máslové dýně (odpovídá cca 1 menšímu kusu)
- 3 - 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 ml plnotučného mléka
- cca 0,5 litru vody nebo vývaru
- olej dle potřeby
- sušený tymián
- sůl dle chuti
Postup Pečená batátovo-dýňová krémová polévka
Postup přípravy receptu
-
Dýni i batáty oloupejte a nakrájejte na zhruba 0,5 cm silné měsíčky či kostičky. Nasypte do pekáčku, přidejte stroužky česneku a na měsíčky nakrájenou cibuli. Vše posypte tymiánem a solí a zastříkněte olejem. Dejte do trouby předehřáté na 200°C a pečte, dokud nebude zelenina měkká a dozlatova opečená (bude to trvat přibližně půl hodiny). Během pečení si lehce ohlídejte česnek – peče se poměrně rychle, proto ho případně v pekáčku obraťte dříve, než se spálí. Pozornost, kterou mu věnujete, se vám vyplatí – pečený má totiž velmi zajímavou a lehce nasládlou chuť, která ke zbytku polévky krásně ladí.
Upečenou zeleninu dejte do koktejlového nástavce na mixeru či projeďte tyčovým mixerem. Aby se vám mixovalo lépe, pomožte si troškou tekutiny a mixujte tedy s mlékem či šlehačkou. Rozmixované pyré dejte do hrnce, přidejte zbylé mléko či smetanu a nařeďte dle chuti a potřeby ještě vodou. Krátce společně provařte a dochuťte solí či dalším tymiánem.
Servírujte s čerstvým pečivem a případně i oblíbenými semínky (použila jsem lněná), můžete přidat i hoblinky parmezánu či jiného sýra.