Rajčatová polévka s balsamicem
Recepty, PolévkySuroviny
- 2 konzervy loupaných rajčat (asi 800 g)
- 5 stroužků česneku
- 1 malá cibule
- 1 chilli paprička
- pořádná hrst čerstvé bazalky
- olivový olej
- sůl
- pepř
- smetana (může a nemusí být)
- zakysaná smetana
- krémové balsamico
- kousek parmezánu
Postup Rajčatová polévka s balsamicem
Postup přípravy receptu
-
Otevřete konzervy, oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nasekejte nadrobno a česnek jen rozbijte.
V hrnci na nízkou teplotu rozehřejte asi 2 lžíce olivového oleje a pomaloučku v něm nechte česnek pouštět chuť.
Cca pěti minutách přidejte cibulku, zvyšte teplotu a krátce restujte, než cibulka zesklovatí. (pozor na připálení česneku, mohl by zhořknout).
Přidejte nasekanou chilli papričku podle chuti (můžete ji zbavit semínek, aby méně pálila) a vše zalijte loupanými rajčaty.
Do každé plechovky nalijte trochu vody a tu ještě přidejte do hrnce – využijete jednoduše celý obsah konzervy.
Asi 3/4 bazalky posekejte a vložte do polévky. Tu nechte 10 minut provařit a poté odstavte a rozmixuje tyčovým mixerem.
Osolte, opepřete, přidejte 1 lžíci krémového balsamica a ještě krátce prohřejte. Pokud chcete polévku zjemnit, přidejte smetanu a provařte.
Servírujte do hlubokého talíře, do každé porce přidejte trošku zakysané smetany, pár lístků bazalky, olivový olej a krémové balsamico.
Na závěr nastrouhejte troškou parmazánu a můžete podávat.
TIP: Do rajčatové polévky se krásně hodí i těstoviny nebo noky.
Nejjednodušší recept na noky: V hrnečku rozkvedlejte vajíčko, špetku soli a pepře, špetku strouhaného parmezánu a za stálého míchání přidávejte mouku do zhoustnutí. Těstíčko by nemělo být tekuté, ani moc tuhé. Čím bude tužší, tím tvrdší budete mít noky. Do vroucí polévky přidávejte noky, které vytvarujete dvěma lžičkami. Až vyplavou, jsou hotové. Těsto lze obohatit bylinkami nebo česnekem.