Pudinkový koláč s jablky a mandlemi

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 hrnek špaldové hladké mouky
1 hrnek celozrnné mouky
1/2 hrnku kukuřičné hladké mouky
sůl
1 sáček sušeného droždí
3/4 hrnku cukru
1 vanilkový cukr
3/4 hrnku vlahého mléka
1 vejce
citronová kůra z 1 citronu
2 lžíce strouhanky na posyp těsta
Náplň:
4 jablka
2 lžíce cukru
šťáva z půlky citronu
hřebíček
celá skořice
Krém:
1/2 l mléka
2 vanilkové pudinky
1 žloutek
50 g másla
Na posyp:
mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. Droždí vsypeme do hrnku, přidáme lžičku cukru a 2 lžíce vlahého mléka. Vše promícháme a necháme přikryté asi 5 minut vzejít.

  2. Do mísy dáme přesátou mouku, smícháme se solí a přidáme ostatní suroviny s kváskem. Propracujeme a necháme vykynout na teplém místě pod čistou utěrkou.

  3. Jablka oloupeme, zbavíme jadřince, rozkrájíme na kolečka (1 jablko na 3 kolečka), poklademe na dno hrnce, posypeme cukrem, zalijeme trochou vody, pokapeme citronovou šťávou. Přidáme několik hřebíčků a celou skořici. Chvíli dusíme, ale pozor, aby se jablka nerozvařila! Necháme jablka vystydnout. Mléko smícháme s pudinkovým práškem a cukrem a uvaříme pudink. Do horkého vmícháme žloutek a máslo.

  4. Těsto vyválíme, vyložíme jím vymazanou koláčovou formu o průměru 28 cm, dno propícháme vidličkou a posypeme strouhankou. Poklademe jablky a zalijeme horkým pudinkem. Posypeme mandlovými lupínky. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!