Pudinkový koláč s jablky a mandlemi
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 hrnek špaldové hladké mouky
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1/2 hrnku kukuřičné hladké mouky
- sůl
- 1 sáček sušeného droždí
- 3/4 hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3/4 hrnku vlahého mléka
- 1 vejce
- citronová kůra z 1 citronu
- 2 lžíce strouhanky na posyp těsta
- Náplň:
- 4 jablka
- 2 lžíce cukru
- šťáva z půlky citronu
- hřebíček
- celá skořice
- Krém:
- 1/2 l mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 1 žloutek
- 50 g másla
- Na posyp:
- mandlové lupínky
Postup Pudinkový koláč s jablky a mandlemi
Postup přípravy receptu
-
Droždí vsypeme do hrnku, přidáme lžičku cukru a 2 lžíce vlahého mléka. Vše promícháme a necháme přikryté asi 5 minut vzejít.
Do mísy dáme přesátou mouku, smícháme se solí a přidáme ostatní suroviny s kváskem. Propracujeme a necháme vykynout na teplém místě pod čistou utěrkou.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřince, rozkrájíme na kolečka (1 jablko na 3 kolečka), poklademe na dno hrnce, posypeme cukrem, zalijeme trochou vody, pokapeme citronovou šťávou. Přidáme několik hřebíčků a celou skořici. Chvíli dusíme, ale pozor, aby se jablka nerozvařila! Necháme jablka vystydnout. Mléko smícháme s pudinkovým práškem a cukrem a uvaříme pudink. Do horkého vmícháme žloutek a máslo.
Těsto vyválíme, vyložíme jím vymazanou koláčovou formu o průměru 28 cm, dno propícháme vidličkou a posypeme strouhankou. Poklademe jablky a zalijeme horkým pudinkem. Posypeme mandlovými lupínky. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 40 minut.