Pšeničný chlebík s grahamovou moukou pečený v remosce
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 200 g hladké mouky
- 200 g grahamové mouky
- 1 zarovnaná lžíce bramborové kaše v prášku
- 1,5 lžičky soli
- 2/3 zarovnané lžičky cukru
- zhruba 250 ml vlažné vody
- 1 lžíce oleje
- 18 g čerstvého droždí
- semínka např. lněné, slunečnicové
Postup Pšeničný chlebík s grahamovou moukou pečený v remosce
Postup přípravy receptu
-
Prosátou hladkou mouku smícháme s grahamovou moukou, solí a bramborovou kaší.
V mouce uděláme důlek, dáme cukr a část z odměřené vlažné vody, rozdrobíme droždí a zhruba 5 minut necháme. Místo tohoto postupu si můžeme udělat klasický kvásek, zvlášť. Pak přidáme zbytek vody, olej a zaděláme vláčné těsto. Nemusí být moc tuhé, jelikož se peče ve formě.
Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, krátce prohněteme a necháme znovu vykynout.
Pak ho vyklopíme na pomoučený vál, zpracujeme do bochánku a z bochánku vyválíme kulatou placku o průměru pečící mísy Remosky. Mísu vyložíme papírem na pečení, vložíme těsto, placku ještě rozmačkáme až k okrajům mísy a necháme dobřa vykynout.
Pak přiklopíme víkem, zapneme a pečeme zhruba 45 minut - dle potřeby.
Po kratším zapečení můžeme na chléb položit vystřižené kolečko z alobalu o stejném průměru jako mísa, bochník se nám nebude shora připalovat. Odstraníme ho ke konci pečení a bochník necháme zezlátnout.
Po upečení bochník vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce. Místo bramborové kaše v prášku můžeme použít vařené, vychladlé a jemně nastrouhané brambory, ale musíme ubrat v receptu trochu vody. Na daný recept bych použila dvě malé nebo jednu středně velkou bramboru. Remosku mám menší, o průměru 22 cm.