Pšeničný chlebík s grahamovou moukou pečený v remosce

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

200 g hladké mouky
200 g grahamové mouky
1 zarovnaná lžíce bramborové kaše v prášku
1,5 lžičky soli
2/3 zarovnané lžičky cukru
zhruba 250 ml vlažné vody
1 lžíce oleje
18 g čerstvého droždí
semínka např. lněné, slunečnicové

Postup přípravy receptu

  1. Prosátou hladkou mouku smícháme s grahamovou moukou, solí a bramborovou kaší.

  2. V mouce uděláme důlek, dáme cukr a část z odměřené vlažné vody, rozdrobíme droždí a zhruba 5 minut necháme. Místo tohoto postupu si můžeme udělat klasický kvásek, zvlášť. Pak přidáme zbytek vody, olej a zaděláme vláčné těsto. Nemusí být moc tuhé, jelikož se peče ve formě.

  3. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, krátce prohněteme a necháme znovu vykynout.

  4. Pak ho vyklopíme na pomoučený vál, zpracujeme do bochánku a z bochánku vyválíme kulatou placku o průměru pečící mísy Remosky. Mísu vyložíme papírem na pečení, vložíme těsto, placku ještě rozmačkáme až k okrajům mísy a necháme dobřa vykynout.

  5. Pak přiklopíme víkem, zapneme a pečeme zhruba 45 minut - dle potřeby.

  6. Po kratším zapečení můžeme na chléb položit vystřižené kolečko z alobalu o stejném průměru jako mísa, bochník se nám nebude shora připalovat. Odstraníme ho ke konci pečení a bochník necháme zezlátnout.

  7. Po upečení bochník vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce. Místo bramborové kaše v prášku můžeme použít vařené, vychladlé a jemně nastrouhané brambory, ale musíme ubrat v receptu trochu vody. Na daný recept bych použila dvě malé nebo jednu středně velkou bramboru. Remosku mám menší, o průměru 22 cm.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!