Pšeničný chleba z kyšky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na omládek:
120 ml vlažné vody
lžička sladěnky
5-6 g droždí
145 g hladké mouky
Dále:
220 ml kyšky
2-3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
250 g celozrnné pšeničné mouky (Předměřická plnohodnotná)
100-120 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek jen umícháme a v teple necháme 50-60 minut kynout. Zároveň namočíme celozrnnou mouku do kyšky, aby trochu změkla, než vykvasí omládek.

  2. K hotovému omládku přidáme předmočenou mouku a zbytek ostatních surovin (hladkou mouku přidáme postupně, dosypáváme) a uhněteme těsto, které necháme vykynout.

  3. Vykynuté těsto propracujeme, vytvarujeme bochník a necháme na plechu nebo v ošatce znovu dobře vykynout. Upečeme ve vyhřáté troubě (210 °C/cca 45-50 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!