Pšeničný chleba z kyšky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na omládek:
- 120 ml vlažné vody
- lžička sladěnky
- 5-6 g droždí
- 145 g hladké mouky
- Dále:
- 220 ml kyšky
- 2-3 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky oleje
- 250 g celozrnné pšeničné mouky (Předměřická plnohodnotná)
- 100-120 g hladké mouky
Postup Pšeničný chleba z kyšky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek jen umícháme a v teple necháme 50-60 minut kynout. Zároveň namočíme celozrnnou mouku do kyšky, aby trochu změkla, než vykvasí omládek.
K hotovému omládku přidáme předmočenou mouku a zbytek ostatních surovin (hladkou mouku přidáme postupně, dosypáváme) a uhněteme těsto, které necháme vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, vytvarujeme bochník a necháme na plechu nebo v ošatce znovu dobře vykynout. Upečeme ve vyhřáté troubě (210 °C/cca 45-50 minut).