Pšeničnožitný chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g hladké mouky
- 500 g žitné mouky
- 650 g teplejší vody
- 3 lžičky soli
- 2 lžíce řepného sirupu
- 1,5 lžičky sušeného aktivního droždí
- 1 lžíce celého kmínu
Postup Pšeničnožitný chléb
Postup přípravy receptu
-
Přísady smícháme ve velké míse a poté těsto uhněteme do hladké elastické kuličky. Těsto vložíme do vymaštěné mísy, kterou přikryjeme potravinářskou folií a necháme 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený pult a vytvarujeme z něj kuličku. Kuličku vložíme do moukou vysypané ošatky na chleba (bannetonu), přikryté vlhkou utěrkou a necháme dalších 40 minut kynout.
Předehřejeme si 10 min troubu na nejvyšší možnou teplotu. Vyklopíme těsto z ošatky na předehřátý plech a do trouby nastříkáme trochu vody. Rychle ji zavřeme a chléb pečeme 45 minut na nejnižším patře trouby.