Pšenično-žitný chléb („prvňáček”)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Večer:
- 50 g žitného kvásku
- 200 g celozrnné žitné mouky
- 200 ml vody
- Ráno:
- 200 g celozrnné žitné mouky
- 400 g nebělené pšeničné mouky
- 300 ml syrovátky
- 10 g soli
Postup Pšenično-žitný chléb („prvňáček”)
Postup přípravy receptu
-
Večer si do mísy dáme 50 g žitného kvásku, přidáme mouku a vodu. Vařečkou promícháme, přikryjeme a přes noc dáme do tepla, aby mohl kvásek pracovat.
Ráno, po 12 hodinách, by mělo být kváskové těsto nadýchané plné bublinek. Odebereme si trochu kvásku do skleničky a uložíme do ledničky na další pečení. Já si schovávám cca 50 g, víc není potřeba.
Do mísy k těstu dáme zbytek surovin, robotem s hnětači vypracujeme hladké těsto, které by mělo jen lehce lepit. Přikryjeme ho a necháme 30 minut odpočívat. Nyní ho vyklopíme na pracovní plochu a hněteme ručně zhruba 5 minut. Vložíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme 2 hodiny zrát na teplém místečku (teplota by měla být ideálně mezi 25-30°C).
Během této doby těsto 2x prohněteme (cca po 40 minut). Po těchto 2 hodinách těsto dáme na vál, podsypeme 2 lžícemi chlebové žitné mouky, párkrát přeložíme a vytvarujeme bochník.
Mísu nebo ošatku si vyložíme utěrkou a lehce vysypeme moukou, aby se chléb nepřilepil. Mísu zabalíme do igelitového pytle a necháme vykynout 2 hodiny, pokud máte chladněji nebo kolísavou teplotu, potrvá to déle (až 6 hodin), při normální pokojové teplotě by to měly být 3 hodiny.
Rozehřejeme troubu na 230-250°C (podle možností). Úplně dolů dáme starý plech, na který nalijeme 200 ml vody a na nejnižší možnou pozici dáme rozpálit plech, na který budeme sázet chléb. Pokud máte strach, že se při pečení chleba rozplácne, můžete ho upéct v nádobě, která vám zajistí tvar.
V tom případě dejte nádobu s víkem na nejnižší možnou pozici místo plechu a plech s vodou nemusíte dávat vůbec, jelikož uzavřená nádoba se napaří sama. Já používám kulatou mísu, tak dávám kulatý skleněný pekáč o objemu 3 l (sázení na plech zatím neriskuji). Jakmile trouba dosáhne požadované teploty, necháme ji ještě 10-15 minut běžet na prázdno, aby se napařila (při pečení v nádobě tento krok vynecháme).
Po přípravě trouby přendáme opatrně chléb buď na plech nebo do nádoby a šup s ním rychle do trouby a zavřít, aby neuniklo teplo. Po 15 minutách snížíme teplotu na 200°C a dopékáme dalších 25 minut odkryté. Chléb je hotový tehdy, pokud při zaklepání na spodní stranu duní.
Po upečení necháme vychladnout na mřížce a teprve úplně chladný ho krájíme. Pokud chcete mít křupavou kůrku a vláčnou střídku i další dny, nejvíce se mi osvědčilo zabalit chléb do dvou látkových plen nebo utěrek a uložit do trouby, jelikož nemám zatím chlebník.