Přírodní hovězí kližka dušená v papiňáku
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 900 g hovězí kližky vcelku
- (nejlépe jednolitý sval-karabáček)
- 350 ml silného hovězího vývaru
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 plátek másla o síle 2 cm
- 2 velké hrsti nakrájeného medvědího česneku
- nebo nakrájené zelené nati lahůdkové cibule z jednoho svazku
- sůl
- mletý pepř
Postup Přírodní hovězí kližka dušená v papiňáku
Postup přípravy receptu
-
Celý sval masa opláchneme, osušíme a vetřeme do něj sůl a mletý pepř. Pro lepší držení tvaru maso utáhneme provázkem.
V papiňáku na rozehřátém oleji restujeme dosklovita drobně nakrájenou cibuli s česnekem.
Položíme maso, které necháme prudce se všech stran zatáhnout. Poté pod něj podsuneme nerezovou podložku, nebo pařák na knedlíky, podlijeme vývarem a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Od doby varu, kdy plamen ubereme na minimum, dusíme 60 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, měkké maso dáme stranou, vytáhneme podložku a ponorným mixérem šťávu rozmixujeme.
Do šťávy dáme nakrájený medvědí česnek nebo cibulovou nať, máslo a prudkým varem chvíli provaříme na hustější konzistenci.
Maso zbavené provázku nakrájíme na porce. Podáváme se šťávou a bramborovým knedlíkem. Vhodná je i rýže.