Pórkový bůček z pečícího sáčku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 400-500 g vepřového bůčku, libovější plátky (lze i s kostí a kůží, dle chuti)
- cca 250-300 g pórku
- 1 lžička oleje
- 2-3 lžíce sojové omáčky, dle chuti
- Tandoora Masala Curry Powder nebo kari koření
- 1 pečící sáček
- nebo:
- 1 lžíce zázvoru - nastrouhaného
- 1 lžíce česneku - nastrouhaného
Postup Pórkový bůček z pečícího sáčku
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa nakrájíme na díly, které se dobře rozloží na pokrájený pórek, mírně osolíme, okořeníme Tandora kořenící směsí nebo kari kořením a naskládáme do pečícího sáčku na pórek pokrájený na kolečka a pokapaný olejem. Maso přelijeme sojovou omáčkou, sáček dle návodu pevně uzavřeme, propíchneme jehlou (já dělám jen dva až tři vpichy, aby neutíkalo příliš páry) a vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů.
Pečeme cca 70-80 minut, dle síly plátků masa. Během pečení pórek změkne, ochutí se kořeněnou šťávou z masa a budeme ho podávat společně k příloze a masu. Pokud chceme, můžeme před podáváním sáček opatrně otevřít (pozor na páru!) a plátky masa, potřít lehce sojovou omáčkou nebo výpekem, přidat maličko vody a nechat krátce z vrchu opéct dokřupava, ale nutné to vůbec není.
K pórku se kořenící směs Tandoori Masala Curry Powder velmi hodí, ale dobře se dá nahradit i kari kořením se špetkou chilli a kdo kari nemá v oblibě, může plátky masa potřít nastrouhaným česnekem a zázvorem a pak dále jako v receptu, chuť bude nakonec také vynikající a také pikantní.
Podáváme s bramborovou přílohou, rýží, pečivem... a dozdobíme slabě pokrájenými kolečky pórku.
Pokud chceme, můžeme bůček nahradit krkovičkou, pleckem, kuřecím stehenním řízkem, krůtím či králičím masem... postup zůstane stejný a dobu pečení přizpůsobíme druhu masa.