Pomerančový koláč s oříšky

Recepty, Moučníky

Suroviny

6 vajec (žloutky a bílky oddělíme)
180 g moučkového cukru
1 celý středně velký pomeranč (nejlépe bio)
3 lžíce bílého rumu
80 g nastrouhaných lískových oříšků
100 g hrubé mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
K podávání:
trochu pomerančové marmelády
250 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Pomeranč pečlivě vydrhneme pod tekoucí vodou, odstraníme případný zbytek stopky a celý pomeranč i se slupkou rozkrájíme na kostky, dáme do mixéru a spolu s rumem rozmixujeme na hladkou hmotu. Pomerančovou hmotu přidáme do našlehaných žloutků s cukrem a krátce prošleháme. Pak vmícháme nastrouhané oříšky a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Nakonec přimícháme sníh, který jsme ušlehali z bílků.

  2. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 170°C asi 35 minut. Upečený dort vyndáme z trouby, opatrně odstraníme obruč a koláč necháme vychladnout. Povrch potřeme tenkou vrstvou marmelády a ozdobíme ušlehanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!