Řecké šátečky z těsta Kuru

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
1 hrnek olivového oleje (200 ml)
3 lžičky octu
1 lžička soli
1 lžička kypřícího prášku
1,5 sklenky vody (vlažné)
Špenátová náplň:
1 kg čerstvého špenátu (500 g mraženého listového)
2 cibulky (nadrobno)
2 stroužky česneku
2 vajíčka
250 g sýru feta
sůl
pepř
+ troška oleje
Náplně dle vlastního uvážení...

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme všechny suroviny kromě vody. Mneme a promícháváme těsto tak, aby konzistence byla na způsob, jak děláme drobenku. Dáme do ledničky odpočinout nejmíň na 1/2 hodiny. Tímto způsobem těsto bude víc křupavé.

  2. Po odpočinutí přidáváme pomalu vlažnou vodu a hněteme. Těsto musí být měkké a nelepivé. Je možné, že nebude potřeba celá dávka vody jak je psaná v receptu. Záleží na savosti mouky. Mě toto těsto vzalo sklenku a ještě trošičku vody. Necháme odpočinout 30-40 min.

  3. Vyválíme a vykrajujeme pitákia, které plníme různými náplněmi. Já plnila špenátem s fetou a sýrovou náplní.

  4. Hotové šátečky dáme na plech, lehce potřeme olejem a pečeme na 175 °C asi 40-50 minut. Záleží na troubě, každá peče trochu jinak.

  5. Sýrovou náplň dělám tak, že vajíčko rozkvedlám, osolím a opepřím, přidám rozdrobenou fetu a manuri (syrovátkový sýr). Náplň musí mít hustou konzistenci. Vždy rozklepnu prvně vajíčko a pak drobím a drobím.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!