Pomerančovo-ořechový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 1 lžička medu
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
- 40 ml Amaretta
- kůra z dobře omytého pomeranče
- špetka soli
- 20 g droždí
- Náplň:
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 70 g pomerančové marmelády
- kousek rozpuštěného vlahého másla
- půl lžičky mleté skořice
Postup Pomerančovo-ořechový koláč
Postup přípravy receptu
-
Z vlažného mléka, medu a droždí si uděláme kvásek. Mouku, sůl, vanilkový cukr, žloutky, Amaretto, pomerančovou kůru dáme do mísy a zlehka promícháme. Přidáme kvásek a rozpuštěné vlahé máslo, vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple kynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát. Potřeme rozpuštěným máslem, pomerančovou marmeládou, posypeme ořechy a mletou skořicí.
Svineme do rolády a rozkrájíme na 10 plátků. Skládáme do formy vytřené olejem. Necháme ještě asi 15 minut kynout.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 30-40 minut. Doba pečení je informativní. Po upečení necháme zchladnout ve formě a pak přendáme na talíř.