Pomalu pečený vepřový hřbet s tymiánovými bramborami a karamelizovanou růžičkovou kapustou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1500 g vepřového bučku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 700 g oloupaných brambor
- 250 ml smetany
- lístky červeného tymiánu
- muškátový oříšek
- 500 g růžičkové kapusty
- 300 g cukety
- 200 g karotky
- 200 g bílé cibule
- cukr
- silná šťáva z vepřových kostí
- bylinky na ozdobu
Postup Pomalu pečený vepřový hřbet s tymiánovými bramborami a karamelizovanou růžičkovou kapustou
Postup přípravy receptu
-
Vepřový hřbet osolíme, opepříme a na slunečnicovém oleji ze všech stran opečeme.
Vložíme do trouby a pečeme při 60 st. C cca 9 hodin.
Potom maso vyjmeme, prudce opečeme, aby byla kůže křupavá.
Z brambor nakrájíme tenké plátky, které povaříme se smetanou, solí, pepřem, tymiánem, muškátem a můžeme přidat i trochu česneku.
Povařenou směs nalijeme do papírem vyložené zapékací mísy nebo pekáčku a pečeme při 160 st. C cca 40 minut.
Necháme trochu zchladnout a nakrájíme požadované tvary.
Jakoukoli zeleninu a hlavně růžičkovou kapustu nakrájíme na přibližně stejně velké kusy a spaříme v mírně osolené vodě. Zchladíme v ledové vodě a osušíme.
Zeleninu opečeme na pánvičce s trochou másla a cukru. Dochutíme solí a trochou čerstvě mletého pepře.
Při servírování doplníme o zredukovanou vepřovou šťávu.