Pomalu pečený vepřový hřbet s tymiánovými bramborami a karamelizovanou růžičkovou kapustou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1500 g vepřového bučku
sůl
čerstvě mletý pepř
700 g oloupaných brambor
250 ml smetany
lístky červeného tymiánu
muškátový oříšek
500 g růžičkové kapusty
300 g cukety
200 g karotky
200 g bílé cibule
cukr
silná šťáva z vepřových kostí
bylinky na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Vepřový hřbet osolíme, opepříme a na slunečnicovém oleji ze všech stran opečeme.

  2. Vložíme do trouby a pečeme při 60 st. C cca 9 hodin.

  3. Potom maso vyjmeme, prudce opečeme, aby byla kůže křupavá.

  4. Z brambor nakrájíme tenké plátky, které povaříme se smetanou, solí, pepřem, tymiánem, muškátem a můžeme přidat i trochu česneku.

  5. Povařenou směs nalijeme do papírem vyložené zapékací mísy nebo pekáčku a pečeme při 160 st. C cca 40 minut.

  6. Necháme trochu zchladnout a nakrájíme požadované tvary.

  7. Jakoukoli zeleninu a hlavně růžičkovou kapustu nakrájíme na přibližně stejně velké kusy a spaříme v mírně osolené vodě. Zchladíme v ledové vodě a osušíme.

  8. Zeleninu opečeme na pánvičce s trochou másla a cukru. Dochutíme solí a trochou čerstvě mletého pepře.

  9. Při servírování doplníme o zredukovanou vepřovou šťávu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!