Polévka z pečených kaštanů a hrušek
Recepty, PolévkySuroviny
- 400 g jedlých kaštanů
- 2 větší kořeny petržele
- 2 tvrdé hrušky
- šťáva z 1/2 citrónu
- lžíce lístků čerstvého tymiánu
- olivový olej
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 dcl smetany, ale není podmínkou
- sůl
- pepř
Postup Polévka z pečených kaštanů a hrušek
Postup přípravy receptu
-
Kaštany nařízněte a dejte na 10 minut péct do trouby vyhřáté na 200°C. Až kaštany začnou tmavnout a praskat, tak je vytáhněte z trouby, nechte chvíli vychladnout a oloupejte.
V té samé troubě nechte mezitím péct v přikrytém pekáči petržel nakrájenou na větší kousky a lehce zakapanou olejem. Kaštany a petržel můžete klidně péct i postupně, na jejich teplotě při zpracování tolik nezáleží, protože se stejně ještě budou vařit.
V momentě, kdy začne petržel zlátnout, tak ji vytáhněte z trouby. Do vařícího zeleninového vývaru nasypejte oloupané kaštany, pečenou petržel a přidejte 1,5 oloupané hrušky, kterou jste zbavili jadřinců a nakrájeli na větší kousky. Přidejte tymián a špetku pepře.
V momentě kdy jsou hrušky, petržel i kaštany uvařené do měkka, tak polévku rozmixujte do hladkého krému. Pokud se vám bude polévka zdát příliš hustá, můžete ještě dolít vývar nebo vodu. Polévku dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.
Pokud ji chcete zjemnit, můžete přidat trochu smetany. Podávejte s čerstvou hruškou nakrájenou na nudličky a toustem.