Polentový nákyp se zeleninou a sýrovou čepicí
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- olivový olej
- 2 jarní cibulky i s natí
- 1 střední mrkev
- 1/2 cukety
- 3 rajčata
- sůl, pepř
- kurkuma
- 300 ml mléka
- 6 lžic instantní polenty
- sušená pažitka
- 1 velké vejce
- 5o g strouhané mozzarelly
Postup Polentový nákyp se zeleninou a sýrovou čepicí
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi rozpálíme olivový olej, orestujeme na ní nadrobno pokrájenou jarní cibulku i s natí a na kolečka nakrájenou mrkev, poté k nim přidáme na kostičky nakrájené rajčata a cuketu. Ještě chvíli restujeme, ztlumíme plamen, přidáme kurkumu ochutíme dle své chuti a necháme směs dusit.
V hrnci přivedeme mléko k varu, vsypeme instantní polentu a lehce provaříme. Osolíme, přidáme vejce a pažitku. Důkladně promícháme, krátce prohřejeme a odstavíme z plotny. Přidáme podušenou zeleninu a vše ještě jednou důkladně zamícháme.
Plech si vložíme pečícím papírem (lepší je nechat vyšší okraje, směs je stále tekutá). Směs přemístíme na plech, hustě posypeme strouhanou mozzarellou a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 200°C 15-20 minut případně do zezlátnutí sýra. Necháme mírně zchládnout a ztuhnou a můžeme podávat.