Pohankové palačinky - Galettes

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

300 g pohankové mouky
2 lžíce rozehřátého vlahého másla
1 vejce
asi 1/2 l vody
špetka soli.
Náplň 1:
šunka, sýr, vejce, pepř, sůl.
Náplň 2:
Baby špenát, volské oko
Náplň 3:
camembert, hruška, vlašské ořechy.

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme těsto, bude o trošku hustší než na palačinky, spíš jako na lívance. Necháme aspoň 3 hodiny (ale nejlépe přes noc) odpočívat v chladnu.

  2. Pak na hodně rozpálenou nepřilnavou pánev potřenou tukem lijeme postupně malou naběračkou těsto, rozlijeme dotenka po pánvi a pečeme jen z jedné strany a ne moc dlouho, jen, co těsto zaschne i na povrchu. Přepečené by se lámalo. Francouzi prý pánev potírají kůží ze slaniny, mně muselo stačit lehké potření sádlem:) Vrstvíme na sebe.

  3. Pak dáváme zpět na pánev, položíme náplň, přehneme do čtverce, aby zůstalo okénko a ještě chvíli zapečeme.

  4. Lze ale pracovat postupně - téměř upečenou placku naplníme, přehneme a dopečeme, aby se náplň prohřála.

  5. Náplň 1: Z vajec upečeme na pánvi volská oka, osolíme, opepříme. Doprostřed hotové palačinky dáme plátek šunky, plátek sýra a volské oko a zapečeme, aby žloutek zůstal stále tekutý.

  6. Náplň 2: Na galetku rozprostřeme omytý a okapaný špenát, položíme volské oko a prohřejeme. Složíme na čtverec.

  7. Náplň 3: Plátky hrušek lehce opečeme na másle. Camembert rozřízneme na 3 kolečka. Na každou galetku dáme kolečko sýra, plátky hrušek a posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Zapečeme.

  8. Dá se vymyslet mnoho dalších náplní, nejen slaných... např. tepelně upravené maso, houby, zelenina,...Je to na vás.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!