Podzimní hruškový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na křehké těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g moučkového cukru
- 125 g másla (event. Hery)
- špetka soli
- 1 vejce
- lžíce jemné strouhanky
- Na náplň hruškového koláče:
- hrušky
- 1 kelímek kysané smetany
- 2 vejce
- moučkový cukr - dle chuti
Postup Podzimní hruškový koláč
Postup přípravy receptu
-
Do mouky přidáme cukr, špetku soli a promícháme v míse.
Přidáme nakrájené změklé máslo nebo jiný tuk na pečení, 1 celé vejce a šikovně prsty jedné ruky prohněteme. Tuk se spojí s moukou a vejcem.
Na vále těsto dobře propracujeme a necháme ho v chladu odpočinout.
Křehké těsto si můžeme připravit předem a klidně do zásoby. Pobyt v chladničce mu jedině prospěje.
Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Těsto vtlačíme do formy a vymáčkneme vyšší okraje. Těsto propícháme vidličkou a zlehka vysypeme jemnou strouhankou.
V tuto chvíli můžeme rozpálit troubu na 180 °C.
Hrušky přepůlíme, oloupeme, vyřízneme jaderník a vyplníme jimi celé dno koláčové formy. Máme-li ořechovou nádivku, můžeme jí vyplnit místa po jaderníku (nádivka být nemusí, nebo postačí jenom ořechy).
Kysanou smetanu prošleháme el. mixérem s vejci a moučkovým cukrem a zalijeme touto směsí hruškový koláč.
Vložíme do trouby a 40 minut pečeme při 180 °C tak dlouho, až povrch koláče udělá zlaté puchýřky. Je hotovo a můžeme si na koláči smlsnout ještě za tepla.