Čokoládovo-smetanovo-jahodový sen s pusinkami

Recepty, Dorty

Suroviny

Pusinky:
3 bílky (pokojové teploty)
200 g cukru krupice
špetka soli
Korpus:
200 g polohrubé mouky
200 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 vejce
100 ml oleje
60 g kvalitního kakaa
200-220 ml mléka
Náplň:
2 šlehačky 33%
1 ztužovač šlehačky
2 mascarpone (velká balení)
2-4 lžíce cukru
1 cukr s mandlovou příchutí, nebo mandlový extrakt
Dále:
2 želé čiré Dr. Oetker
sirup jahodový
ovoce na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Bílky se špetkou soli šleháme a když vidíme, že začínají houstnout, přidáváme po lžících cukr. Šleháme dál, až je sníh pevný a tuhý. Naplníme cukrářský sáček a na plech s pečícím papírem děláme pusinky. Sušíme v troubě při 100° cca 1 ½ -2 hodiny, záleží na troubě.

  2. Vše na korpus ušleháme a pečeme v kulaté formě, vystlané pečícím papírem asi tak 15-20 minut na 170°. Je třeba hlídat a udělat test špejlí.

  3. Jahody opláchneme, necháme dobře osušit a překrojíme je na půlky.

  4. Mascarpone s cukry umícháme do hladka a opatrně přidáváme do tuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem. Dáme aspoň na 1 hodinu do lednice.

  5. Hotový vychladlý korpus rozřízneme na dva pláty. Jeden vrátíme do formy, navršíme 1 třetinu krému, poklademe půlkami jahod, dáme druhou třetinu krému, druhý plát korpusu a opět třetí díl krému. Necháme pořádně ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

  6. Nakonec uvaříme želé podle návodu na obale, (já dávám na půl vodu s jahodovým sirupem a už cukr nepřidávám) přelijeme dort a necháme opět v lednici ztuhnout. Už to dlouho netrvá. Nakonec ozdobíme pusinkami a jakýmkoliv ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!