Podmáslový chléb s omládkem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na omládek:
- 100 ml kysaného podmáslí
- 100 ml vody
- 15 g sladěnky
- 10 g čerstvého droždí
- 250 g hladké mouky
- Dále:
- 200 ml podmáslí
- 100 g žitné celozrnné mouky jemné
- 270-290 g hladké mouky
- 3 lžičky drceného kmínu
- 2,5 lžičky soli
Postup Podmáslový chléb s omládkem
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek dobře prošleháme do hladkého těstíčka a necháme hodinu v teple vykynout.
K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme v míse přihližně hodinu kynout.
Vykynuté těsto na desce stolu lehce propracujeme, vyválíme bochník, oválíme ho v mouce a v ošatce necháme nakynout. Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 220°C. Po 10 minutách teplotu zmírníme na 200°C a chleba dopečeme – asi 40 minut.