Podmáslové raženky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 200 g vody
- 100 g kysaného podmáslí (nebo kefíru)
- lžička sladěnky (lze nahradit medem, popř.zcela vynechat)
- 2 lžičky soli
- 30 g oleje
- 450-460 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 15 g droždí
Postup Podmáslové raženky
Postup přípravy receptu
-
Ze 100 ml vody, 130 g hladké mouky, lžičky sladěnky a droždí (vše vezmeme z odváženého množství) umícháme omládek, který necháme v teple 45-60 minut kynout.
Pak přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto, které bude kynout asi hodinu - během té doby můžeme těsto i přeložit. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 9-12 dílů a z každého uděláme bulku, kterou před dalším formováním necháme asi 10 minut odpočinout - těsto malinko zvláční a bude se lépe formovat.
Bulky můžeme nechat dokynout a upéct tak, jak jsou. Můžeme z nich vyválet pramínky a uplést housky, květinky nebo uzlíky. Kdo má doma raznici na kaiserky, narazí mírně zploštělé bulky na kaiserky nebo raženky (foto). Ať je vytvarujeme jakkoliv, musí ještě před pečením dokynout na plechu.
Potřeme je vodou nebo rozšlehaným vejcem, můžeme posypat semínky, mákem i hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/15-20 minut - teplotu i čas by si každý měl ohlídat podle své trouby, každá peče jinak).