Plněné pečené batáty
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 2 větší batáty
- 1 střední cibule
- 30 g másla (20 g na smažení cibule a 10 g na vymazání batátů)
- 80 g šunky (nebo anglické slaniny)
- 2 vejce
- 100 g Čedaru
- sůl
- pepř
- olivový olej
- tymián
- rozmarýn
- 1 stroužek drceného česneku
- petrželka
Postup Plněné pečené batáty
Postup přípravy receptu
-
Batáty propícháme vidličkou a dáme péct do trouby na plech vyložený pečícím papírem asi na 40 min na 180°C. Necháme vychladnout.
Cibulku zpěníme na másle, přidáme nakrájenou šunku, drcený česnek a bylinky - tymián a rozmarýn. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
Upečené batáty rozkrojíme napůl a částečně vydlabeme tak, aby nám v každé polovině zůstala cca 1 cm vrstva. Vydlabané batáty osolíme a vymažeme máslem.
Vnitřky z vydlabaných batátů dáme do misky, osolíme, smícháme s cibulovou směsí a vmícháme 80 g Čedaru a vejce.
Směsí naplníme batáty, dáme na plech s pečícím papírem a pečeme asi 15-20 min na 160°C. Pak posypeme zbytkem sýra a zvýšíme teplotu na 200°na 5 min, aby kůrka zezlátla.
Posypeme čerstvými bylinkami a podáváme.