Plněné pečené batáty

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

2 větší batáty
1 střední cibule
30 g másla (20 g na smažení cibule a 10 g na vymazání batátů)
80 g šunky (nebo anglické slaniny)
2 vejce
100 g Čedaru
sůl
pepř
olivový olej
tymián
rozmarýn
1 stroužek drceného česneku
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Batáty propícháme vidličkou a dáme péct do trouby na plech vyložený pečícím papírem asi na 40 min na 180°C. Necháme vychladnout.

  2. Cibulku zpěníme na másle, přidáme nakrájenou šunku, drcený česnek a bylinky - tymián a rozmarýn. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout.

  3. Upečené batáty rozkrojíme napůl a částečně vydlabeme tak, aby nám v každé polovině zůstala cca 1 cm vrstva. Vydlabané batáty osolíme a vymažeme máslem.

  4. Vnitřky z vydlabaných batátů dáme do misky, osolíme, smícháme s cibulovou směsí a vmícháme 80 g Čedaru a vejce.

  5. Směsí naplníme batáty, dáme na plech s pečícím papírem a pečeme asi 15-20 min na 160°C. Pak posypeme zbytkem sýra a zvýšíme teplotu na 200°na 5 min, aby kůrka zezlátla.

  6. Posypeme čerstvými bylinkami a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!