Plnene arabske kure

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1,5 kg kůře
60 g másla
Marináda:
1/4 hrnku soli
1/4 hrnku hnědého třtinového cukru
2 litry vody
Náplň:
1 hrnek rýže
1 hrnek vody
1/2 lžičky mletého nového koření
1/2 lžičky skořice
olivový olej
sůl
pepř
piniové oříšky
kousky mandlí
Máslová směs:
70 g změklého másla
1/2 lžičky mletého nového koření
1/2 lžičky mleté papriky
1/4 lžičky mletého koriandru
1/4 lžičky skořice
1/4 lžičky římského kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Omyté kuře vložíme do vyšší nádoby a zalijeme nálevem. Zatížíme napr. talířkem, kuře musí být zcela potopené. Nálev zintenzívní chuť kuřete, dodá mu potřebnou vlhkost a zkrátí dobu pečení. Necháme v chladu marinovat nejméně 3 hodiny (nejlépe přes noc).

  2. Poté kuře dobře omyjeme, osušíme a necháme cca hodinu odpočinout, aby získalo pokojovou teplotu (bude se stejnoměrně propékat).

  3. Mezitím si můžeme připravit náplň. Na olivovém oleji orestujeme nejprve koření (necháme provonět), přisypeme ryzí, sůl a uvaříme do poloměkká. Přimícháme opražené piniové oříšky a mandle.

  4. U kuřete prsty oddělíme (nadzvedneme) kůži na prsíčkách, u části stehen a krku, zlehka, abychom ji neprotrhli a pomažeme máslovou směsi. Pěkně kuře promasírujeme, aby se směs dostala všude.

  5. Kuře naplníme připravenou ryzí, pořádně upěchujeme a uzavřeme. Buď kuře zašijeme nebo svážeme.

  6. Celý povrch kuřete řádně osolíme, potřeme olivovým olejem, mletou paprikou a novým kořením.

  7. Nádobu na pečení vyložíme plátky másla, vložíme připravené kuře, lehce podlijeme vodou a při 160 stupních (horní a dolní ohřev) pečeme (odkryté) cca 2 hodiny. Poté přepneme na gril a necháme cca 15 opékat. Během pečení kuře poléváme vypekem. Podáváme s arabskou ryzí (viz. poznámka).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!