Plnene arabske kure
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1,5 kg kůře
- 60 g másla
- Marináda:
- 1/4 hrnku soli
- 1/4 hrnku hnědého třtinového cukru
- 2 litry vody
- Náplň:
- 1 hrnek rýže
- 1 hrnek vody
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/2 lžičky skořice
- olivový olej
- sůl
- pepř
- piniové oříšky
- kousky mandlí
- Máslová směs:
- 70 g změklého másla
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/4 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky římského kmínu
Postup Plnene arabske kure
Postup přípravy receptu
-
Omyté kuře vložíme do vyšší nádoby a zalijeme nálevem. Zatížíme napr. talířkem, kuře musí být zcela potopené. Nálev zintenzívní chuť kuřete, dodá mu potřebnou vlhkost a zkrátí dobu pečení. Necháme v chladu marinovat nejméně 3 hodiny (nejlépe přes noc).
Poté kuře dobře omyjeme, osušíme a necháme cca hodinu odpočinout, aby získalo pokojovou teplotu (bude se stejnoměrně propékat).
Mezitím si můžeme připravit náplň. Na olivovém oleji orestujeme nejprve koření (necháme provonět), přisypeme ryzí, sůl a uvaříme do poloměkká. Přimícháme opražené piniové oříšky a mandle.
U kuřete prsty oddělíme (nadzvedneme) kůži na prsíčkách, u části stehen a krku, zlehka, abychom ji neprotrhli a pomažeme máslovou směsi. Pěkně kuře promasírujeme, aby se směs dostala všude.
Kuře naplníme připravenou ryzí, pořádně upěchujeme a uzavřeme. Buď kuře zašijeme nebo svážeme.
Celý povrch kuřete řádně osolíme, potřeme olivovým olejem, mletou paprikou a novým kořením.
Nádobu na pečení vyložíme plátky másla, vložíme připravené kuře, lehce podlijeme vodou a při 160 stupních (horní a dolní ohřev) pečeme (odkryté) cca 2 hodiny. Poté přepneme na gril a necháme cca 15 opékat. Během pečení kuře poléváme vypekem. Podáváme s arabskou ryzí (viz. poznámka).