Plněná krkovice na jehle
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- cca 1 kg libové vepřové krkovice bez kosti
- 150 g sýru Niva
- 200 g čerstvých žampionů
- 150 g anglické slaniny nebo Váhalovy...
- 3 stroužky česneku
- sůl
- kmín
- mletý pepř
- mletá paprika
- 4-5 lžic oleje
Postup Plněná krkovice na jehle
Postup přípravy receptu
-
Do zhruba kilogramového kusu libové krkovice bez kosti uděláme několik hlubokých zářezů (nedokrojit na plátky!). V oleji rozmícháme koření dle chuti: drcený kmín, pepř, papriku a cca lžičku soli (pozor na slanost Nivy a slaniny). Ochuceným olejem potřeme krkovičku i v zářezech, poklademe plátky česneku a necháme alespoň dvě hodiny, nebo přes noc, odležet v chladnu.
Poté do zářezů vtlačíme pokrájenou Nivu, slaninu a pár plátků žampionů. Do středu krkovice zabodneme grilovací jehlici nebo špejli s hrotem. Zbylými žampiony obložíme krkovici, přidáme trošku vody, zapékací mísu zaklopíme poklicí nebo alobalem a zhruba 70-80 minut pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů.
Poté odklopíme a dopečeme do barvy za občasného přelití výpekem a případného podlití.
Krkovici podáváme s bramborovou přílohou, přeléváme výborným výpekem.