Pletený mazanec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 100 g cukru krupice
- 30 g čerstvého droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 300-350 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- 50 g sádla
- 70 g másla
- špetka soli
- 2 žloutky
- špetka muškátového květu
- špetka zázvoru
- citronová kůra
- 80 g (v rumu namočených) hrozinek
- rum
- 1 žloutek
- 1 lžící mléka na potření
- 1 lžíce másla
- (1 lžíce rumu na potření po upečení)
Postup Pletený mazanec
Postup přípravy receptu
-
Připravíme kvásek z poloviny mléka, lžíce odváženého cukru a droždí. Doporučuji vám droždí se slonem, je sice dražší, ale určitě lepší a s jistým efektem.
V jiném kastrůlku rozpustíme máslo se sádlem, do tekutého přilijeme zbylé mléko a přidáme sůl.
Mouky, do kterých jsme přidali koření a žloutky, zaděláme kváskem a rozpuštěným tukem s mlékem - v této fázi bez hrozinek - a necháme na teple kynout. Teprve do vykynutého těsta se zapracují hrozinky, rozdělí se na čtyři stejné kousky. Ty se rukou vyválí na cca 35 cm dlouhé hady (pokud možno uprostřed trochu silnější) a postupným překřižováním se od prostředka uplete kulatý mazanec.
Je dobré ho nechat kynout na misce, aby se nerozlézal doširoka.
V této fázi nechte vyhřát troubu na cca 170°C a dokynutý mazanec, potřený žloutkem se lžící mléka, dejte péci. Až začne tmavnout, tj. asi po 15 minutách, přikryjte přeloženým větším pečícím papírem a dopečte. Zda je upečeno, zkuste špejlí. Ještě teplý mazanec potřete rozpuštěným máslem, smíchaným s trochou rumu.