Pomerančový pletený koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
42 g droždí
450 g polohrubé mouky
100 ml vlažného mléka
75 g cukru
1 velký pomeranč
200 g tvarohu
1 vejce
Na potření:
1 žloutek
2 lžíce vody
Dále:
tuk na vymazání formy
125 g moučkového cukru (na polevu)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku dáme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Droždí do něj rozdrolíme, zalijeme teplým mlékem, posypeme cukrem a necháme vzejít.

  2. Pomeranč důkladně omyjeme kartáčkem v horké vodě, kůru nastrouháme na jemno a vymačkáme šťávu.

  3. Odměříme 50 ml šťávy, zbytek dáme stranou na polevu. Kůru a 50 ml šťávy přidáme spolu s tvarohem a vejcem k mouce a zpracujeme v těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

  4. Po vykynutí těsto znovu prohněteme na vále poprášeném moukou. Rozdělíme na 3 kusy a utvoříme asi 60 cm dlouhé válečky. Spleteme z nich cop.

  5. Vymastíme dortovou formu o průměru 26 cm. Cop smotáme do formy šnekovitě (od středu). Přikryjeme a necháme ještě 30 min. kynout.

  6. Troubu předehřejeme na 180 °C.

  7. Žloutek rozkvedláme s vodou a vykynutý koláč s ním potřeme.

  8. Na druhé poloze zdola pečeme v troubě přibližně 25 minut. Necháme vychladnout přikryté utěrkou.

  9. Moučkový cukr utřeme dohladka se 2 lžícemi z odložené pomerančové šťávy a vzniklou polevou potřeme koláč.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!