Pomerančový pletený koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 42 g droždí
- 450 g polohrubé mouky
- 100 ml vlažného mléka
- 75 g cukru
- 1 velký pomeranč
- 200 g tvarohu
- 1 vejce
- Na potření:
- 1 žloutek
- 2 lžíce vody
- Dále:
- tuk na vymazání formy
- 125 g moučkového cukru (na polevu)
Postup Pomerančový pletený koláč
Postup přípravy receptu
-
Mouku dáme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Droždí do něj rozdrolíme, zalijeme teplým mlékem, posypeme cukrem a necháme vzejít.
Pomeranč důkladně omyjeme kartáčkem v horké vodě, kůru nastrouháme na jemno a vymačkáme šťávu.
Odměříme 50 ml šťávy, zbytek dáme stranou na polevu. Kůru a 50 ml šťávy přidáme spolu s tvarohem a vejcem k mouce a zpracujeme v těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Po vykynutí těsto znovu prohněteme na vále poprášeném moukou. Rozdělíme na 3 kusy a utvoříme asi 60 cm dlouhé válečky. Spleteme z nich cop.
Vymastíme dortovou formu o průměru 26 cm. Cop smotáme do formy šnekovitě (od středu). Přikryjeme a necháme ještě 30 min. kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Žloutek rozkvedláme s vodou a vykynutý koláč s ním potřeme.
Na druhé poloze zdola pečeme v troubě přibližně 25 minut. Necháme vychladnout přikryté utěrkou.
Moučkový cukr utřeme dohladka se 2 lžícemi z odložené pomerančové šťávy a vzniklou polevou potřeme koláč.