Plátky krkovičky na jablečném chutney (čatní)
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 2 větší porce vepřové krkovice
- olivový olej podle potřeby
- 2 lžičky koření Haribi
- 1 lžička thajského koření
- sůl nebo Aromat, či bujón (0,5 kostky)
- 5 lžic chutney
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce sójové omáčky (dobré)
- Chutney (do malých zavařovaček):
- 3 velké cibule
- 5-6 větších jablek
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 1 vrchovatá lžička skořice nebo 2-3 kousky celé skořice
- 4-5 velkých stroužků česneku (nebo podle chuti)
- 1 hřebíček nebo 1/3 lžičky mletého
- 2-3 lžičky vinného červeného octa (podle kyselosti jablek)
Postup Plátky krkovičky na jablečném chutney (čatní)
Postup přípravy receptu
-
Chutney: Na hlubokou velkou pánev nebo do kastrolu nalijeme trochu olivového oleje, rozpálíme a přidáme nakrájenou cibuli. Když začnou okraje žloutnout, přilijeme trochu horké vody. Rozdusíme a až se odpaří voda, zase chvíli restujeme. Pak opět voda a několikrát dokola. Mezitím pokrájíme jablka na kostičky i se slupkou a přidáme je k cibuli. Společně dusíme. Postupně přidáváme koření a ocet. Dusíme do měkka (do rozvařena). Přidáme nastrouhaný či pokrájený česnek. Necháme trochu vychladnout. Vyndáme hřebíček a skořici. Rozmixujeme dohladka. Přendáme do malých zavařovaček se šroubovacími víčky a zarexujeme, jak jsme zvyklí. Já dám do hrnce na dno utěrku, postavím zavařovačky. Zaliji vodou kousek pod hrdlo, může být i teplá, ne horká a zapnu plyn na plný plamen. Přikryji poklicí. Jakmile začne voda vřít, ztlumím plamen a nechám 2-3 min vařit. Pak vypnu, po chvilce vyndám a postavím víčkem dolů. Skladuji v chladu.
Plátky masa naklepeme z obou stran, opepříme a vložíme na hlubší pánev s rozpáleným olejem. Rychle opečeme z obou stran, posypeme vším kořením, obrátíme, přidáme chutney, podle chuti přisolíme, nalijeme buď trochu vývaru nebo vody, sójovku a redukujeme na řídkou kaši. Klidně můžete přidat ještě chutney i Haribi, pokud chcete ještě výraznější chuť.
Já jsem to jedla s rajčatovým salátem, ale jako příloha mohou být brambory, pečené brambory, hranolky, bramborová kaše. rýže, pohanka, slzovka, fazolové lusky, chřest.