Pikantní škvarkové pagáče

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g hladké mouky
100 g tuku (sádlo, Hera)
200 g škvarků
2 vejce
50 g kvasnic
1 lžička cukru
1,5 dl mléka
80 g cibule
4 stroužky česneku
30 g hořčice
30 g kečupu
sůl
pepř
žloutek na potření hotového pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Vykynutý kvásek přidáme k prosáté mouce, přidáme rozehřátý tuk, vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 30-40 minut vykynout.

  2. Škvarky drobně posekáme nebo umeleme společně s cibulí a česnekem, přidáme hořčici, kečup, pepř a sůl a dobře promícháme.

  3. Vykynuté těsto vyválíme na moukou posypaném vále a na celý rozetřeme škvarkovou hmotu. Nejlépe to jde tak, že si po celé ploše rozmístíme menší hromádky hmoty a ty pak lehce rozetřeme.

  4. Plát těsta přehneme jako obálku a znovu rozválíme. Pak znovu přehneme a rozválíme a ještě to zopakujeme.

  5. Rozvalujeme celkem 3x. Z rozváleného těsta vysokého asi 2 cm vysokého pak vykrajujeme kolečkem pagáče.

  6. Potřeme je rozšlehaným žloutkem, necháme asi 15 min znovu kynout a pak pečeme v dobře vyhřáté troubě při 180°C dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!