Pikantní škvarkové pagáče
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g hladké mouky
- 100 g tuku (sádlo, Hera)
- 200 g škvarků
- 2 vejce
- 50 g kvasnic
- 1 lžička cukru
- 1,5 dl mléka
- 80 g cibule
- 4 stroužky česneku
- 30 g hořčice
- 30 g kečupu
- sůl
- pepř
- žloutek na potření hotového pečiva
Postup Pikantní škvarkové pagáče
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Vykynutý kvásek přidáme k prosáté mouce, přidáme rozehřátý tuk, vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 30-40 minut vykynout.
Škvarky drobně posekáme nebo umeleme společně s cibulí a česnekem, přidáme hořčici, kečup, pepř a sůl a dobře promícháme.
Vykynuté těsto vyválíme na moukou posypaném vále a na celý rozetřeme škvarkovou hmotu. Nejlépe to jde tak, že si po celé ploše rozmístíme menší hromádky hmoty a ty pak lehce rozetřeme.
Plát těsta přehneme jako obálku a znovu rozválíme. Pak znovu přehneme a rozválíme a ještě to zopakujeme.
Rozvalujeme celkem 3x. Z rozváleného těsta vysokého asi 2 cm vysokého pak vykrajujeme kolečkem pagáče.
Potřeme je rozšlehaným žloutkem, necháme asi 15 min znovu kynout a pak pečeme v dobře vyhřáté troubě při 180°C dozlatova.