Pikantní hovězí kližka z papiňáku
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 750 g hovězí kližky vcelku
- 150 g vyuzené slaniny(obyčejného špeku)
- 3 větší cibule
- 1/2 kostky hovězího bujónu
- na marinádu:
- 3 PL hořčičné omáčky s pepřem(zakoupeno v Lidlu)
- 2 PL oleje
- 1 PL sušeného tymiánu
- kůra z citronu
- alobal (na zabalení masa)
Postup Pikantní hovězí kližka z papiňáku
Postup přípravy receptu
-
Z hořčičné pepřové omáčky, oleje, tymiánu a nastrouhané citronové kůry si umícháme marinádu a připravíme si delší plát alobalu nejlépe daný dvojitě na zabalení masa.
Maso opláchneme, osušíme a ostrým delším nožem pečlivě propícháme. Čím více bude dírek, tím lépe marináda do masa prosákne. V připravené marinádě maso pečlivě obalíme, můžeme si pomoci i rukama a všechno do masa pořádně vetřít.
Takto připravené maso položíme na plát alobalu, zabalíme a dáme nejlépe do druhého dne odležet do lednice.
Oloupanou cibuli si rozkrojíme na poloviny a ty překrájíme na jemné půlkolečka.
Slaninu nakrájíme na cca 1x1cm stejné kostičky.
Na sporák si dáme rozehřát papiňák (tlakový hrnec) a vsypeme nakrájenou slaninu, kterou necháme 2minuty škvařit.
Poté přidáme půlměsíčky cibule a za občasného promíchání ji necháme orestovat.
Takto připravenou slaninu s cibulí odhrneme na okraj hrnce a do vyškvařeného tuku vložíme z lednice vytažené marinované maso, které necháme prudce ze všech stran zatáhnout. Podlijeme 4dl horké vody, rozdrobíme ½ bujónu a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Až začne hrnec hodně syčet, ubereme plamen na minimum a pod tlakem vaříme 55minut.
Po ochlazení a snížení tlaku hrnec otevřeme, maso a část hustého(slanina a cibule)odebereme a šťávu ponorným mixérem rozmixujeme.
Maso nakrájíme na silnější plátky, které vložíme do rozmixované šťávy společně s odebranou částí slaniny a cibule. Ještě chvíli prohřejeme a servírujeme nejlépe s rýží, kterou můžeme na talíře nandat pomocí malého trychtýře, nebo vhodné skleničky na víno.