Pikantní hovězí kližka z papiňáku

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

750 g hovězí kližky vcelku
150 g vyuzené slaniny(obyčejného špeku)
3 větší cibule
1/2 kostky hovězího bujónu
na marinádu:
3 PL hořčičné omáčky s pepřem(zakoupeno v Lidlu)
2 PL oleje
1 PL sušeného tymiánu
kůra z citronu
alobal (na zabalení masa)

Postup přípravy receptu

  1. Z hořčičné pepřové omáčky, oleje, tymiánu a nastrouhané citronové kůry si umícháme marinádu a připravíme si delší plát alobalu nejlépe daný dvojitě na zabalení masa.

  2. Maso opláchneme, osušíme a ostrým delším nožem pečlivě propícháme. Čím více bude dírek, tím lépe marináda do masa prosákne. V připravené marinádě maso pečlivě obalíme, můžeme si pomoci i rukama a všechno do masa pořádně vetřít.

  3. Takto připravené maso položíme na plát alobalu, zabalíme a dáme nejlépe do druhého dne odležet do lednice.

  4. Oloupanou cibuli si rozkrojíme na poloviny a ty překrájíme na jemné půlkolečka.

  5. Slaninu nakrájíme na cca 1x1cm stejné kostičky.

  6. Na sporák si dáme rozehřát papiňák (tlakový hrnec) a vsypeme nakrájenou slaninu, kterou necháme 2minuty škvařit.

  7. Poté přidáme půlměsíčky cibule a za občasného promíchání ji necháme orestovat.

  8. Takto připravenou slaninu s cibulí odhrneme na okraj hrnce a do vyškvařeného tuku vložíme z lednice vytažené marinované maso, které necháme prudce ze všech stran zatáhnout. Podlijeme 4dl horké vody, rozdrobíme ½ bujónu a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.

  9. Až začne hrnec hodně syčet, ubereme plamen na minimum a pod tlakem vaříme 55minut.

  10. Po ochlazení a snížení tlaku hrnec otevřeme, maso a část hustého(slanina a cibule)odebereme a šťávu ponorným mixérem rozmixujeme.

  11. Maso nakrájíme na silnější plátky, které vložíme do rozmixované šťávy společně s odebranou částí slaniny a cibule. Ještě chvíli prohřejeme a servírujeme nejlépe s rýží, kterou můžeme na talíře nandat pomocí malého trychtýře, nebo vhodné skleničky na víno.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!