Pikantní čalamáda
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1 kg nedozrálých rajčat (růžových)
- 1 kg okurek
- 1 kg bílých paprik
- 1 kg červených paprik
- 3/4 kg zelí
- 4-5 středních cibulí
- 1 větší celer
- 3 mrkve
- Nálev:
- 1 a 1/2 l vody
- 1/2 l octa
- 8 dkg soli
- 45 dkg cukru
- Na dno sklenice:
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 1 cm chilli papričky
- 4 lžíce oleje
Postup Pikantní čalamáda
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve rozkrájíme na nudličky celer s mrkví a dáme krátce na 5 minut povařit. Rajčata nakrájíme na tenké dílky, zelí nastrouháme na nudličky, papriky na proužky a okurky nakrájíme na malé hranolky, cibule na tenká kolečka. Vše nasypeme do lavůrku a promícháme.
Do každé sklenice na dno dáme olej, bobkový list, nové koření, chilli papričku (proto nedávám pepř). Sklenice naplníme zeleninou a umačkáme. Dáme vařit nálev a nalijeme na zeleninu. Potřebujeme, aby se nálev dostal až na dno, tak na několika místech projedeme kolem zeleniny koncem vařečky a dolijeme. Sterilujeme 30 minut na 85°C.