Pikantní býčí delikatesa se šťouchanými bramborami
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 3 ks očištěných býčích žláz
- 150 g Gazdovské slaniny
- 1 pl oleje
- 3 větší stroužky česneku
- 1 větší cibule
- 1 větší mrkev
- košťál brokolice
- 4 plátky čerstvého zázvoru
- 2 dcl bílého sladšího vína
- 1/2 kostky zeleninového bujónu
- 4-5 růžiček brokolice na ozdobu
- pár lístků petrželky na posypání
- Na šťouchané brambory:
- 3 menší brambory
- 1 menší mrkev
- košťál brokolice cca 10cm dlouhý
- plátek másla
- sůl
Postup Pikantní býčí delikatesa se šťouchanými bramborami
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno a česnek na plátky. Zázvor nakrájíme na plátky a ty překrojíme na tenčí nudličky. Košťál brokolice a mrkev nakrájíme na šikmé řezy a ty ještě podélně překrojíme.
Opláchnuté žlázy překrojíme na poloviny a ty ještě prořízneme do tvaru motýlka-nedořežeme dokonce. Po stranách mírně nařízneme, aby se nám během vaření moc nestáhly.
Do kastrolu na rozehřátý olej dáme slaninu, cibuli, česnek a necháme zezlátnout. Přidáme plátky masa, prudce osmahneme po obou stranách a na největším plameni necháme odpařit za občasného promíchání puštěnou tekutinu.
Poté přidáme mrkev, brokolici a zázvor. Podlijeme vínem, rozdrobíme bujón a přikryté poklicí dusíme na mírném plameni 10 minut.
Mezitím si dáme do osolené vařící vody na 3 minuty ovařit růžičky brokolice, dírovanou podběrkou je vybereme a vložíme na chvíli do studené vody, aby si uchovaly hezkou svěží barvu.
Horkou vodu nevyléváme, nakrájené suroviny na přílohu vložíme do vařící vody a necháme 10 minut vařit. Pak vodu slijeme, přidáme plátek másla a šťouchadlem rozšťoucháme. Vše máme uvařeno, servírujeme na talíř, ozdobíme a podáváme posypané petrželkou.