Paprikový ovar (lalok) s vejmrdou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 750 g vepřový lalok
- 3 stroužky česneku
- 10 kuliček celého pepře
- 6-8 kuliček nového koření
- pepř
- sladká paprika
- pálivá paprika
- chilli paprička
- sůl
- mletý pepř
- vejmrda:
- 2 kyselejší jablka
- cca 2 lžíce strouhaného křenu - podle pálivosti a chuti
- 50-100 ml teplého vepřového vývaru
- cukr
- ocet
- sůl
Postup Paprikový ovar (lalok) s vejmrdou
Postup přípravy receptu
-
Očištěný lalok i s kůži dáme vařit do dost osolené vody. Přidáme česnek, koření a vaříme úplně do měkka cca 1 hodinu.
Uvařený lalok necháme lehce zchladnout ve vývaru. Vytáhneme a položíme na alobal do kterého to budeme balit. Do kůže uděláme zářezy.
Smícháme obě papriky s pepřem. Ovar po celé ploše i v zářezech tím posypeme. Já jsem to smíchala s trochou oleje ale stačí jen posypat. Alobal uzavřeme a dáme vychladit do lednice. Nejlépe na 2-3 dny. Krájíme na tenké plátky a podáváme s křenovou přílohou. a chlebem.
Na vejmrdu nastrouháme oloupaná jablka a křen. Zalijeme vývarem a dochutíme solí, octem a cukrem.