Madártej - ptačí mléko
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1,5 l mléka
- 6 vajec
- 15 dkg cukru
- 2 polévkové lžíce mouky
- 2 kdoule (nebo 1 velké jablko, nebo 10 sušených švestek)
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
Postup Madártej - ptačí mléko
Postup přípravy receptu
-
Z bílků, soli a 5 dkg cukru ušleháme tvrdou pěnu. Dáme vařit do široké nádoby asi 1/3 mléka. Když se mléko mírně vaří, z pěny vykrajujeme malou lžičkou noky, které vaříme v mléce asi 1-1,5 minuty, poté je otočíme a vaříme znovu 1 minutu. Nedáváme tam moc noků najednou, protože při vaření nabudou.
Uvařené noky vybereme na talíř. Poté, když jsou noky uvařené, do rozšlehaných žloutků přidáme asi 1/3 mléka, 2 PL mouky, zbytek cukru.
Do horkého mléka dolijeme zbytek mléka a vaříme. Až potud se všechny recepty shodují, dále je možné modifikovat uvařením jablek na plátky, nebo přistrouhat citrónovou kůru, atd. Poté za stálého míchání pomalu nalijeme do vařícího se mléka rozšlehané žloutky s moukou a cukrem, a ještě povaříme dokud nezhoustne. Přisypeme vanilkový cukr a dobře zamícháme.
Necháme vystydnout, do studeného vložíme noky z bílků a může se podávat! Nebo ne? Samozřejmě, že ano, ale nic nebrání tomu, aby se na noky ještě nastrouhala nějaká čokoláda třeba z Mikuláše nebo kindervajíčka.