Papriky plněné kysaným zelím a paprikový salát

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

21 ks paprik
2 kg kysaného zelí
Nálev:
2,2 l vody
0,5 l 8% octa
170 g pískového cukru
6-7 g soli
25 tabletek sacharinu
Do sklenice 0,7 l:
1 lžička oleje
4 zrnka černého pepře
2 zrnka nového koření
půl bobkového listu
1/3 lžičky hořčičného semínka
trochu na půlkolečka pokrájené cibule

Postup přípravy receptu

  1. Do 7 sklenic o obsahu 0,7 l jsem dávala po třech paprikách = 21 ks paprik (měla jsem 14 světlezelených paprik a 7 tmavočervených špičatých kapií) plus 2 kg kysaného zelí. Nejdřív umyji sklenice a víčka, uvařím lák, aby mi stačil zchladnout. Papriky omyji, seříznu vršky se stopkou a vyčistím je od semen, semeníků, a pokud to jde, tak i od žeber. Pak z papriky odkrojím špičku, aby se papriky lépe plnily, a to tak velký kus, aby postavené do zavařovačky nebyly moc vysoké. Části paprik od stopky a od špičky paprik pokrájím na menší kousky a udělám z nich salát, návod jsem přidala na konec receptu.

  2. Připravené papriky naplním kysaným zelím. Na dno každé sklenice dám půlku většího bobkového listu, 2 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře a trošku na měsíčky pokrájené cibule. Papriky do sklenice dám nejprve dvě odříznutou špičkou nahoru a pak 1 špičkou dolů. Zaliji lákem, otřu papírovou utěrkou hrdla a pevně uzavřu víčkem. Zavařuji při 80 st. C asi 15, max. 20 minut.

  3. Paprikový salát: K pokrájeným paprikovým odřezkům jsem přikrájela 2 červené a jednu žlutou kuchyňskou cibuli na půlkolečka, promíchala a nacpala do tří skleniček o obsahu cca 3,5 dl, zalila zbytkem láku na plněné papriky, přikyseleného 0,5 dl octu (lák byl původně kvůli kysanému zelí malinko víc oslazený) a salátek jsem zavařila spolu s plněnými paprikami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!