Pestrá rýže
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kuřecí prso a 2 vykostěná spodní stehna (paličky)
- na marinádu:
- 2 lžíce teriyaki omáčky
- drcený pepř
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 kořenová petržel
- 1 rondini cuketa (nebo běžná menší cuketa)
- hrst mraženého hrášku
- cca 1,2 l drůbežího vývaru (nebo kuřecí bujón rozpuštěný ve vodě)
- 2,5 hrnku ryze (hrnek = 200 ml)
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého nového koření
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce teriyaki omáčky
- olivový olej
- sůl
- pepř
- hrst nasekaných mandlí
- hrst piniových oříšků
- hladkolistá petrželka
Postup Pestrá rýže
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí maso nakrájíme na jemné nudličky, přidáme teriyaki omáčku a drcený pepř, promícháme a necháme hodinku při pokojové teplotě marinovat.
Mrkev, petržel, cuketu a cibuli nakrájíme na kostky. Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli a krátce orestujeme. Poté přisypeme mrkev a petržel a opět krátce restujeme.
Nakonec přidáme cuketu a po chvilce kuřecí maso. Ochutíme teriyaki omáčkou, prolisovaným stroužkem česneku, pepřem a zlehka promícháváme (do změknutí masa).
Přisypeme propláchnutou rýži, kurkumu, nové koření a celou směs opečeme. Rýže má tendenci přichytávat se ke dnu, nevadí, po přidání vývaru se uvolní.
Takto připravenou směs zalijeme vývarem, dochutíme solí a pod pokličkou dusíme do měkka. Směs během vaření nemícháme, pouze několikrát krouživým pohybem hrnce prohrkáme. Podle potřeby dále nepodléváme.
Hotovou rýži ozdobíme nakrájenou hladkolistou petrželkou a opraženými mandlemi a piniovými oříšky.