Pestrá rýže

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kuřecí prso a 2 vykostěná spodní stehna (paličky)
na marinádu:
2 lžíce teriyaki omáčky
drcený pepř
1 cibule
2 mrkve
1 kořenová petržel
1 rondini cuketa (nebo běžná menší cuketa)
hrst mraženého hrášku
cca 1,2 l drůbežího vývaru (nebo kuřecí bujón rozpuštěný ve vodě)
2,5 hrnku ryze (hrnek = 200 ml)
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého nového koření
1 stroužek česneku
3 lžíce teriyaki omáčky
olivový olej
sůl
pepř
hrst nasekaných mandlí
hrst piniových oříšků
hladkolistá petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí maso nakrájíme na jemné nudličky, přidáme teriyaki omáčku a drcený pepř, promícháme a necháme hodinku při pokojové teplotě marinovat.

  2. Mrkev, petržel, cuketu a cibuli nakrájíme na kostky. Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli a krátce orestujeme. Poté přisypeme mrkev a petržel a opět krátce restujeme.

  3. Nakonec přidáme cuketu a po chvilce kuřecí maso. Ochutíme teriyaki omáčkou, prolisovaným stroužkem česneku, pepřem a zlehka promícháváme (do změknutí masa).

  4. Přisypeme propláchnutou rýži, kurkumu, nové koření a celou směs opečeme. Rýže má tendenci přichytávat se ke dnu, nevadí, po přidání vývaru se uvolní.

  5. Takto připravenou směs zalijeme vývarem, dochutíme solí a pod pokličkou dusíme do měkka. Směs během vaření nemícháme, pouze několikrát krouživým pohybem hrnce prohrkáme. Podle potřeby dále nepodléváme.

  6. Hotovou rýži ozdobíme nakrájenou hladkolistou petrželkou a opraženými mandlemi a piniovými oříšky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!