Perníkový závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- 600 g hladké mouky
- 100 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 4 lžíce medu
- 3 vejce + 1 vejce na potření
- 1 polévková lžíce perníkového koření
- 1 kávová lžička sody
- na špičku nože soli
- Náplň:
- švestková povidla
- sušené švestky (namočené v alkoholu) a posekané
- rum
- vlašské ořechy - čím víc,tím líp
Postup Perníkový závin
Postup přípravy receptu
-
Z ingrediencí vypracujeme těsto a necháme 12 dní odležet. Pak postupně vyválíme na 4 díly, každý potřeme povidly, naskládáme švestky a posekané ořechy.
Zatočíme, potřeme vejcem a můžeme posypat žmolenkou. Pečeme ne moc dlouho při asi 150-180°C. Necháme dobře zabalené ještě několik dní odležet.