Perníčky Marie - chaloupky, Velikonoce, fotbal
Recepty, CukrovíSuroviny
- 300 g moučkového cukru
- 3 ks vejce
- 120 g másla
- 200 g medu
- 760 g hladké mouky
- 1 lžíce potravinářské sody
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžíce Holandského kakaa
Postup Perníčky Marie - chaloupky, Velikonoce, fotbal
Postup přípravy receptu
-
Cukr, vejce a máslo utřeme, pak přidáme med a ostatní ingredience. Vypracujeme těsto které necháme 60 minut odležet v ledničce (nebo po odležení dáme na mrazák, pokud plánujeme pozdější pečení). Těsto z mrazáku musíme upotřebit cca do 2 měsíců od zamrazení, má li být k pozření.
Těsto vyválíme na pomoučněném vále na výšku 3 až 5 mm. Formičkou na chaloupku vykrájíme tvary, které klademe na plech, na pečící papír, do předehřáté trouby a pečeme na 150°C.
Jsou-li perníčky dostatečně upečeny zjistíme tak, že sledujeme průběh pečení a jsou-li nafouklé, začnou-li měnit barvu, jsou upečené. Po vytažení z trouby perníčky potřeme rozšlehaným vejcem s trochou oleje, jedná se o lesk perníčků.
Po vychlazení zdobíme bílou nebo barevnou sněhovou polevou.