Pečený domácí pudink s jablečným želé
Recepty, MoučníkySuroviny
- Pudink:
- 200 ml smetany
- 200 ml plnotučného mléka
- 5 žloutků
- 80 g cukru
- Želé:
- 2 oloupaná navinulá jablka
- 100 ml vody
- 100 g cukru
- 1 citron
- plátková želatina (na každých 100 ml tekutiny 1,5 plátku)
Postup Pečený domácí pudink s jablečným želé
Postup přípravy receptu
-
Žloutky, cukr, smetanu a mléko smícháme a pozvolna zahřejeme na 40°C. Pak směs vlijeme do čtyř nádobek vhodných k zapékání. V troubě pečeme při 95°C, dokud pudink neztuhne - trvá to asi půl hodinky.
Z cukru vytvoříme světlý karamel (cukr vsypeme na pánev, nemícháme, jen pánví občas zatřeseme a pozvolna zahříváme. Míchat začneme až ve chvíli, kdy se cukr rozpouští - a nemícháme příliš usilovně). Poté přidáme jablka, která nakrájíme na kostičky. K jablkům po chvíli přilijeme 100 ml vody a citronovou šťávu. Když se jablka uvaří, rozmixujeme je. Želé přelijeme do odměrky, abychom věděli, kolik použít želatiny.
Želatinu pak namočíme ve studené vodě a když změkne, vymačkáme ji. Pak ji necháme rozpustit v teplé jablečné směsi (v případě nutnosti směs prohřejeme). Promícháme a nalijeme na upečený pudink zchladlý.
Pudink necháme vychladnout (v lednici) do druhého dne.
Želé můžeme také nalít do nižší misky a po ztuhnutí podávat k pudinku nakrájené na kostičky.