Pečený domácí pudink s jablečným želé

Recepty, Moučníky

Suroviny

Pudink:
200 ml smetany
200 ml plnotučného mléka
5 žloutků
80 g cukru
Želé:
2 oloupaná navinulá jablka
100 ml vody
100 g cukru
1 citron
plátková želatina (na každých 100 ml tekutiny 1,5 plátku)

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky, cukr, smetanu a mléko smícháme a pozvolna zahřejeme na 40°C. Pak směs vlijeme do čtyř nádobek vhodných k zapékání. V troubě pečeme při 95°C, dokud pudink neztuhne - trvá to asi půl hodinky.

  2. Z cukru vytvoříme světlý karamel (cukr vsypeme na pánev, nemícháme, jen pánví občas zatřeseme a pozvolna zahříváme. Míchat začneme až ve chvíli, kdy se cukr rozpouští - a nemícháme příliš usilovně). Poté přidáme jablka, která nakrájíme na kostičky. K jablkům po chvíli přilijeme 100 ml vody a citronovou šťávu. Když se jablka uvaří, rozmixujeme je. Želé přelijeme do odměrky, abychom věděli, kolik použít želatiny.

  3. Želatinu pak namočíme ve studené vodě a když změkne, vymačkáme ji. Pak ji necháme rozpustit v teplé jablečné směsi (v případě nutnosti směs prohřejeme). Promícháme a nalijeme na upečený pudink zchladlý.

  4. Pudink necháme vychladnout (v lednici) do druhého dne.

  5. Želé můžeme také nalít do nižší misky a po ztuhnutí podávat k pudinku nakrájené na kostičky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!