Pečený bažant s jablečno-brusinkovou nádivkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 bažant
- 150 g anglické slaniny nakrájené na plátky
- 100 g másla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 3 oloupaná jablka
- 100 g sušených brusinek
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček jalovce
- 6 kuliček celého pepře
- 3 bobkové listy
- 6 lístků šalvěje
- 300 ml suchého červeného vína
- 4 celé hřebíčky
- 2 rohlíky
- 1 vejce
Postup Pečený bažant s jablečno-brusinkovou nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si namočíme 50 g brusinek do vína s hřebíčkem. Můžeme nechat i přes noc. Bažanta pořádně dočistíme, omyjeme, osušíme.
Vezmeme plátky slaniny a snažíme se jí opatrně nastrkat pod kůži bažanta.
Dále si maso osolíme, opepříme a necháme chvíli odpočívat.
Zbytek slaniny si nakrájíme nadrobno. Do pánve si dáme kousek másla, bobkový list, 3 kuličky jalovce, nového koření, celého pepře, 3 lístky šalvěje.
Přidáme nakrájenou slaninu a zvolna opékáme. Když je slanina opečená vyndáme koření, přidáme 1 1/2 nakrájeného jablka na kostky.
Z vína vyndáme brusinky, přidáme na pánev a dusíme asi 3 minuty.
Nakonec vše osolíme, opepříme a necháme zchladnout.
Nakrájené rohlíky dáme do mísy, přidáme udušená jablka, vejce a vše řádně promícháme. Je-li nádivka příliš hustá přidáme trochu mléka.
Bažanta naplníme nádivkou a zašijeme ho, nebo sepneme jehlami.
Víno nalijeme do pekáče, přidáme zbytek jablek nakrájených na plátky.
Dále do pekáče dáme zbytek sušených brusinek, koření a naditého bažanta.
Na bažanta dáme plátky másla.
Pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme přiklopené asi 60 minut.
Dále pečeme odklopené dokud není maso měkké. Maso průběžně poléváme vypečenou šťávou.