Pečená kýta z „čuníka“ špikovaná špekem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřové kýty - (nejlépe oříšek)
- 3 cibule
- koření vepřová pečeně
- 10 stroužků česneku vcelku
- uzený špek
- olej
- sůl
- kmín
Postup Pečená kýta z „čuníka“ špikovaná špekem
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu, nejlépe oříšek, převážeme nití, aby si udržel tvar.
Poté maso prošpikujeme hranolky uzeného špeku a to nejméně 8 kusy.
V trošce oleje rozmícháme koření na vepřovou pečeni společně s kmínem a maso tím bohatě potřeme, ba dokonce vetřeme, do něj.
Dáme uležet do lednice minimálně do druhého dne.
Po uležení si nachystáme římský hrnec a vložíme naloženou vepřovou kýtu, kterou podlijeme vodou.
Dáme péct do trouby na velmi mírnou teplotu.
Po 60 minutách mírného pečení provedeme kontrolu a doplníme vodu a přidáme na hrubo nakrájenou cibuli a česnek.
Dále pečeme ještě cca 60 minut a poté odebereme pokličku římského hrnce a dopečeme ještě 30 minut do křupava.
Podáváme se zelím mix bílé/červené a mix knedlíkem houskový/bramborový.