Paprikáš ze slepice (maďarský recept)
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 slepice
- 40 g slaniny
- 2 lžíce oleje
- 1 větší cibule
- 1 lžíce mleté papriky
- ostrá paprika podle chuti
- 1 kelímek sladké nebo zakysané smetany
- 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
- slepičí vývar
- ocet
- sůl
Postup Paprikáš ze slepice (maďarský recept)
Postup přípravy receptu
-
Slepici uvaříme v osolené vodě doměkka, nejlépe v papiňáku. Z uvařené slepice odkrojíme stehna a prsa, nebo obereme maso a pokrájíme na menší kousky.
Pak zpěníme na slanině a oleji na kostičky nakrájenou cibuli a když zezlátne, přidáme papriku a zamícháme. Mírně podlijeme vývarem a 1 lžící octa (podle chuti i více) a osolíme. Vaříme na mírném plameni, aby se cibule rozvařila a paprika rozvinula chuť a vůni. Slepičí maso (nebo díly) vložíme do cibulovo-paprikového základu, podlijeme vývarem a 5-10 minut zvolna dusíme. Zahustíme smetanou, rozmíchanou s moukou a povaříme za stálého míchání.
Paprikáš se může podle chuti přiostřit, může se přidat zelenina (papriky, rajčata i kousek pórku). Paprikáš podáváme s tarhoňu či s jinými těstovinami, nočky, knedlíkem.
Pokud místo slepice použijeme kuře, nevaříme ho, jen díly kuřete nejdřív na oleji a slanině opečeme, na chvíku vyjmeme stranou z kastrolu. Uděláme cibulovo-paprikový základ, do kterého po podlití hned vrátíme opečené kuřecí díly a jen prodloužíme dobu dušení do změknutí kuřecího masa. Ostatní postup je stejný.