Panenka v listovém těstě - pikantní
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 ks vepřová panenka
- mletý černý pepř
- 1 balíček listové těsto
- NA POTŘENÍ:
- 1 vejce
- OMÁČKA:
- 5 stroužků česneku
- 2 dlc kečupu
- 2 - 3 lžic dijonské hořčice já dala kremžskou
- tymián
- sůl
- 1 ks cibule
Postup Panenka v listovém těstě - pikantní
Postup přípravy receptu
-
Větší cibuli nakrájíme nadrobno. Můžeme přidat i česnek. Cibuli a česnek lehce orestujeme na másle. (použila jsem olivový olej). Přidáme kečup nebo rajčatový protlak, dvě lžíce francouzské nebo nějaké ostřejší hořčice (ideálně hrubozrnná).
Omáčku osolíme a podle chuti okořeníme tymiánem nebo worcesterskou omáčkou. Je lepší, když je omáčka pikantnější, protože dává chuť masu i těstu. Směs vyvaříme do konzistence omáčky a necháme vychladnout.
Panenku odblaníme, osolíme a lehce opepříme. Na rozválené listové těto naneseme vychladlou směs a rozetřeme ji do dvou třetin, přičemž necháme asi 2 cm od okraje bez směsi.
Do středu položíme panenku. Můžeme ji podélně rozříznout na dva kusy. Při pečení se stáhne a byla by jen na středu. Rozšleháme si jedno menší vajíčko a tím potřeme okraje bez směsi.
Panenku zavineme do těsta se směsí. Těsto neutahujeme. Je lepší spíš na volno. Bude se péct a nabude. Okraje zahneme dovnitř a svineme poslední třetinu těsta bez směsi. Panenku v listovém těstě položíme na plech vyložený pečícím papírem švem dolů.
Potřeme ji zbylým vejcem, posypeme sezamovým semínkem, hrubozrnnou solí (případně kmínem nebo i barevným nadrceným pepřem). Vepřovou panenku v listovém těstě vložíme do předehřáté trouby na 180°C na 20-30 minut. Případně po 15 minutách ztlumíme na 160°C.
Je to podle trouby. Když je těsto zlatavé, máme hotovo. Jestliže chceme panenku zcela propečenou, necháme ji v troubě celých 30 minut. Ale to se mi u panenky zdá škoda. Po 20 minutách to vytáhneme s růžovým středem, což je podle mého ideální volba.
Vepřovou panenku v listovém těstě necháme ještě asi 5-10 minut vydechnout a poté můžeme podávat. Panenka se dá podávat později studená. Nakrájená na plátky jako jednohubka. Na jednohubku je pokrm ale lehce pracnější.