Pagáčky s mletými škvarky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

220-230 g vody
lžička cukru
45 g oleje
50 g zakysané smetany (14%)
400 g hladké mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
1,5-2 lžičky soli
10 g čerstvého droždí
na provalování:
50 g sádla
50 g mletých škvarků
na povrch před pečením:
vejce
kmín
hrubozrnná sůl

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy vody, mouky, cukru a všeho droždí (všechno z předem odvážených, nachystaných surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20-25 minut v teple pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme příjemné těsto, které necháme chvili podkynout.

  2. Těsto rozválíme, potřeme směsí změklého sádla a mletých škvarků, poskládáme a dáme kynout do lednice. Po 30 minutách opět rozválíme, přeskládáme a necháme v lednici vykynout - i v chladném prostředí těsto kyne dobře.

  3. Vykynuté těsto rozválíme na výšku asi 1,5-2 cm a vykrájíme pagáčky, které uložíme na pech nakynout. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubou solí a kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/přibližně 15 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!