Ovocný košík

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
250 g mouky (dala jsem napůl hladkou a polohrubou)
0,5 lžičky soli
2 lžíce holandského kakaa (15 g)
113 g másla
300 g cukru krupice
2 velká vejce,
1 lžička vanilkového extraktu
240 ml podmáslí
půl lžičky gelové červené barvy
1 lžička sody, 1 lžička octa
Krém:
350 g tvarohu
smetana ke šlehání
100 g změklého másla
vanilkový cukr, moučkový cukr dle chuti cca 6-7 lžic

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo rozšleháme, přidáme cukr a šleháme další cca 3 minuty. Pak po jednom zašleháme celá vejce a vanilkový extrakt.V podmáslí rozmícháme barvu.

  2. Nakonec postupně vešleháme třetinu mouky smíchané se solí a prosátým kakaem, polovinu podmáslí, druhou třetinu mouky, druhou polovinu podmáslí a zbytek mouky.Sodu v malém hrníčku zalijem octem. Směs vzkypí, okamžitě ji nalijeme na těsto a vařečkou rychle do těsta zamícháme.

  3. Těsto rozetřeme do připravené formy a vložíme do trouby vyhřáté na 175°C. Pečeme asi hodinu.

  4. Hotový korpus rozkrojíme na tři díly, které promažeme marmeládou a krémem (máslo ušleháme s cukrem, přišleháme tvaroh a nakonec zapracujeme do tuha ušlehanou smetanu), proložíme borůvkama.

  5. Stěny dortu obloží trubičkami, zavážeme pro jistotu stuhou a ovocem ozdobíme vrch dortu. Následně ještě potřeme dortovým želé, které jsme připravili podle návodu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!