Ovocný koláč na ruský způsob
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 2 ks vajec
- 10 dkg rozpuštěného vlažného másla
- 2 vrchovaté PL kysané smetany
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 1 hrnek hladké mouky
- špetka soli
- Náplň:
- 1 hrnek otrhaného rybízu
- 4 střední letní jablíčka nebo 2 velká
- strouhaná kůra z celé 1 limetky
- 3/4 hrnku cukru krupice
Postup Ovocný koláč na ruský způsob
Postup přípravy receptu
-
Jablíčka zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky (já nikdy neloupu, ani do štrůdlu, je to škoda). Rybíz opláchneme a přihodíme k jablíčkům, přidáme kůru z limetky a cukr. Promícháme a nasáváme tu fajnovou vůni. Necháme stát.
Vejce s cukrem a špetkou soli vyšleháme do husté pěny, kdy už je cukr zcela rozpuštěn. Přidáme máslo a zašleháme. Přišleháme smetanu a pak už jen vmícháme mouku.
Malý pekáček, nebo menší formu (18cm průměr) na dort vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Dvě třetiny těsta naneseme do formy a rozetřeme. Nasypeme ovocnou směs a lehkým tlakem zarovnáme. Naneseme zbytek těsta, zarovnáme a dáme péct na 170°C cca 30-40 minut dle typu trouby.