Ovocné knedlíky v páře

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

250 g hladké mouky
1 polévková lžíce cukru
1 polévková lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
špetka soli
1 vejce
100 ml vlažného mléka
2 čajové lžičky sušeného droždí
Dále:
ovoce, povidla
Na posypání:
tvaroh na strouhání
mák
osmažená strouhaná houska
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s droždím, cukrem a solí. Přidáme máslo (olej), vejce a ¾ mléka. Začneme mísit těsto a podle tuhosti přidáme zbytek mléka. Když se nechytá mísy, necháme v teple pod utěrkou kynout. Trvá to asi 30-40 minut podle teploty v místnosti.

  2. Ovoce omyjeme, třešně, višně nebo meruňky vypeckujeme. Dáme na papírovou utěrku oschnout.

  3. Vykynuté těsto má asi 2x větší objem než předtím. Když do něj píchneme prstem, nebo koncem vařečky, vrátí se pomalu zpátky. Vyklopíme na vál a nakrájíme na stejně velké kousky. Kdo má už trochu zkušenosti, může tístka vyházet lžící. Z těsta uděláme dlaněmi kuličku a roztáhneme prsty na přibližně stejně silné placičky. Naplníme ovocem a zabalíme. Těsto docela dobře lepí a při vaření se nerozpojí.

  4. Do velkého hrnce dáme vařit asi 3 cm vody. Knedlíky dáme na pařáček, pokud nemáme, položíme na napařovač knedlíků pečící papír, který lehce pomažeme tukem. Položíme knedlíky a pařák dáme do vroucí vody na 25 minut.

  5. Mezitím připravíme tvaroh nebo mák s cukrem, kdo má rád, opraženou strouhanku s cukrem a rozpustíme máslo.

  6. Knedlíky nejsou obleptané ‘‘ jako při vaření ve vodě, nemusíme je obracet ani obalovat ve škrobové moučce, aby nebyly rozvařené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!