Osvědčený mazanec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 150 ml mléka
- 100 g cukru
- 2 žloutky
- 2 PL sádla
- 125 g másla
- 2/3 sáčku sušeného droždí
- sůl
- rozinky v rumu
- mandle
- muškátový oříšek
- vejce a mandle na posyp
Postup Osvědčený mazanec
Postup přípravy receptu
-
Všechny sypké přísady smícháme. Přidáme mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a sádlo. Zpracujeme těsto. Používám hnětač.
Necháme kynout. Když asi 2x zvětší objem, zpracujeme zpět na menší velikost. Necháme znovu kynout. V běžné pokojové teplotě to trvá asi hodinu. Nechávám kynout přikryté utěrkou.
Těsto dáme na vál a zpracujeme ručně. Roztáhneme a zapracujeme kousky mandlí, rozinky, strouhaný muškátový oříšek a podle chuti třeba kandované ovoce. Pořádně prohněteme a rozdělíme na 2 menší díly. Vytvoříme dva kulaté bochníky.
Na vymazaném plechu nebo papíru necháme kynout ještě 1/2 hodiny. Předehřejeme troubu na 180°C. Na mazancích uděláme křížek, můžeme použít nůžky. Pečeme 10 minut. Potom mazance přikryjeme alobalem a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme 30 minut.
Mazance vytáhneme, sundáme alobal, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Vrátíme do trouby a upečeme do zhnědnutí.