Osvědčený mazanec

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
150 ml mléka
100 g cukru
2 žloutky
2 PL sádla
125 g másla
2/3 sáčku sušeného droždí
sůl
rozinky v rumu
mandle
muškátový oříšek
vejce a mandle na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Všechny sypké přísady smícháme. Přidáme mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a sádlo. Zpracujeme těsto. Používám hnětač.

  2. Necháme kynout. Když asi 2x zvětší objem, zpracujeme zpět na menší velikost. Necháme znovu kynout. V běžné pokojové teplotě to trvá asi hodinu. Nechávám kynout přikryté utěrkou.

  3. Těsto dáme na vál a zpracujeme ručně. Roztáhneme a zapracujeme kousky mandlí, rozinky, strouhaný muškátový oříšek a podle chuti třeba kandované ovoce. Pořádně prohněteme a rozdělíme na 2 menší díly. Vytvoříme dva kulaté bochníky.

  4. Na vymazaném plechu nebo papíru necháme kynout ještě 1/2 hodiny. Předehřejeme troubu na 180°C. Na mazancích uděláme křížek, můžeme použít nůžky. Pečeme 10 minut. Potom mazance přikryjeme alobalem a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme 30 minut.

  5. Mazance vytáhneme, sundáme alobal, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Vrátíme do trouby a upečeme do zhnědnutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!